Databank slachtoffers operationeel in september

Databank slachtoffers operationeel in september

Databank slachtoffers operationeel in september

Print
De "Arrondissementele Databank Slachtoffers" van de Antwerpse procureur Herman Dams (foto) moet tegen september operationeel zijn. Dat zei minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) in de Kamer aan Kristien Van Vaerenbergh (N-VA).

Op 1 januari 2010 startte de Antwerpse procureur Herman Dams met een uniek experiment: alle slachtoffers die dat wensten zouden onmiddellijk worden ingelicht als "hun dader" vrijkwam. Dams wou zo op een eenvoudige manier een maximale inspanning leveren voor een menselijke justitie.

Fiche

Slachtoffers moesten daarvoor een fiche invullen. Kristien Van Vaerenbergh (N-VA) stelde meerdere vragen over de evolutie van dit project. Zij vatte gisteren de toestand samen: "Die fiches leidden aanvankelijk tot nogal wat extra werk bij de Dienst Slachtofferonthaal omdat sommige onvolledig waren. Ook was er nogal wat verwarring bij de slachtoffers zelf over het doel van deze fiches. Sommigen dachten dat ze van het verdere verloop van het héle dossier werden op de hoogte gehouden, wat niet zo was."

Informatisering

"In 2011 besloot men om ook slachtoffers van niet-gekende daders in te lichten eens hun dader was gevat. Maar daarvoor moest de databank worden geïnformatiseerd. Het kan immers zijn dat de dader van een woninginbraak pas maanden later in een andere politiezone wordt gevat dan die waar de inbraak werd gepleegd. De zone waar de dader wordt gevat moet dan weten dat het slachtoffer in een andere politiezone heeft gemeld dat het moet worden ingelicht van alle vrijlatingen", zo zei Van Vaerenbergh.

"Daarom kwam er een geïnformatiseerde Arrondissementele Databank Slachtoffers en die zou proefdraaien tussen september en november 2012. Hoever staan we nu?", zo vroeg ze.

Turtelboom antwoordde dat er "nog enkele technische aanpassingen moeten gebeuren". "Het is de bedoeling dat de databank volledig operationeel is tegen het volgende gerechtelijk jaar, nu in september dus".

N-VA wil het systeem veralgemenen naar heel België. "Daarvoor is er nog geen timing. We moeten ook rekening houden met de beschikbare financiële middelen", zo zei Turtelboom.

Lees alles over het unieke project van Herman Dams op de expertenpagina van John De Wit

JDW

Foto: BHul
Herman Dams

Nu in het nieuws