Raadsel Charlesville almaar groter

Raadsel Charlesville almaar groter

Raadsel Charlesville almaar groter

Print
De gezonken Charlesville/Georg Büchner werd nog kort voor zijn vertrek uit Rostock geplunderd. Intussen staan er sinds maandag massa's foto's van het gezonken schip op het internet.

De Antwerpse prof Eric Van Hooydonk is er zeker van: "Zowel foto's van voor het vertrek uit Rostock als onderwaterfoto's bewijzen dat de laatste Belgische Congoboot kort voor het vertrek geplunderd werd. Vele waardevolle voorwerpen, koper en navigatiemateriaal werden van boord gehaald. En dat terwijl het schip, ondanks vele beweringen, nog steeds een beschermd Duits monument was."

Volgens Van Hooydonk is er overigens nog wel meer merkwaardig. Zo zijn de Poolse autoriteiten die een onderzoek zijn begonnen, er nog steeds niet in geslaagd te achterhalen wie nu de eigenaar is. Ook de papieren van de Poolse sleper Ajaks zijn niet duidelijk en geven twee verschillende namen. De haven van Rostock - waar de havenkapitein het schip absoluut weg wou - blijkt vrijwel niet mee te werken. Toch was zij het die het schip zeewaardig verklaarde.

Over de oorzaken blijft het koffiedik kijken. Op het internet woeden discussies over de vraag of de klinknagels het misschien begeven hebben. "Onjuist", aldus Van Hooydonk. "Het is vrijwel zeker dat de rijen patrijspoorten die men er ooit bijgeboord heeft, veel te haastig en slordig zijn dichtgelast. Op foto's is alvast te zien dat die patrijspoorten werkelijk vlak boven de waterlijn zijn aangebracht."

De vele onderwaterfoto's laten niet direct toe de oorzaak te achterhalen. De foto's tonen overigens ook geen schade. De Charlesville ligt op amper 35 meter diepte en zou voor de scheepvaart gevaarlijk zijn.

Lees ook Wordt wrak Charlesville alsnog museum?

PVb

Foto Hannes Ewert

MEEST RECENT