"Slimme" camera's moeten dringend wettelijk geregeld worden

Er moet dringend een wettelijke regeling komen voor het gebruik van "slimme" ANPR-camera's. Dat schrijft Mathias Vermeulen (VUB) in een studie over politie en mensenrechten, die morgen wordt voorgesteld in de Dossinkazerne in Mechelen.

jdewit

De ANPR-camera's blijven discussie uitlokken. Nog maar pas donderdag kregen ze de "Big Brother Award" van de Liga voor Mensenrechten omdat ze de privacy van de burgers flagrant zouden schenden. ANPR-camera's kunnen nummerplaten lezen.

Ze worden gebruikt om snelheidsduivels, mensen die onverzekerd rijden en gestolen wagens op te sporen en die techniek kent grote successen. Zo wordt het aantal ongevallen tot een derde herleid. Zo'n kwart van de Vlaamse gemeenten gebruikt ze momenteel.

Omdat deze camera's gekoppeld worden aan allerlei andere databanken (gestolen auto's, onverzekerde voertuigen….) kunnen er privacyproblemen ontstaan.

Wet nodig

Mathias Vermeulen pleit daarom voor een wet om misbruiken tegen te gaan. Die wet zou minstens volgende punten moeten bevatten:

- Onder welke voorwaarden mogen de gegevens van ANPR-camera's worden gebruikt én bewaard? - Wiens nummerplaten mogen op een lijst worden gezet, die gekoppeld is aan de ANPR-camera's? - Hoe kunnen ANPR-gegevens worden uitgewisseld tussen de politiezones? - Onder welke zeer beperkte voorwaarden mag men achteraf een nummerplaat gaan opzoeken in een ANPR-database?

"Absoluut noodzakelijk"

Vermeulen wil bovendien dat deze wet na enkele jaren wordt geëvalueerd. Hij wijst erop dat de politie volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, het privéleven van mensen maar mag schenden als dit "absoluut noodzakelijk" is voor het beschermen van de nationale veiligheid of de openbare orde. Niet als dit "nuttig", "handig", "redelijk" of "wenselijk" zou zijn.

Door deze regels wordt het opsporen van criminelen almaar moeilijker. Nog maar pas vorige week bleek dat de Antwerpse politie de beelden van een camera die een groot ongeval in de Kennedytunnel had gefilmd, niét mocht inkijken.

Liégeois

Zo had men nochtans kunnen vaststellen welke vrachtwagenchauffeur op 30 mei het plafond van de Kennedytunnel raakte, waardoor er verlichtingskabels werden losgerukt. Hierdoor ontstond een kilometerslange file met vertragingen van meer dan 2,5 uur. Dit inkijkverbod lokte nogal wat kritiek uit.

Bij de parketten is men tegen al dit soort beperkende regelingen. Al in 2007 riep de Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois bij de opening van het gerechtelijk jaar, de politici op om de privacywet buiten de strafprocedure te houden en de privacywet te beperken. Tot op heden - zes jaar later - werd nog niets gedaan met zijn oproep.

NOPPE, J., e.a., Mensenrechten en politie, Cahier Politiestudies 27, 2013, 214 p.

Lees ook: Helft Vlaamse gemeenten heeft camera's hangen

Camera's doen overlast en misdaad dalen

Liégeois wil privacywet buiten strafprocedure houden

Slimme camera's van politie krijgen Big Brother Prijs

JDW

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio