Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Muzikanten geven gas tegen GAS (video)

Zanger Vettige Jeanke van de Mechelse Brikkeljon Bluesband heeft een GAS-boete gekregen omdat hij te luid aan het zingen was. Niet echt natuurlijk, maar met het nummer willen leden van de band op ludieke wijze de nieuwe GAS-wet aanklagen. Dat doet ook Martine Feremans, een 47-jarige moeder uit Bonheiden.

jatimmermans

De aangepaste wet rond de gemeentelijke administratieve sancties (GAS) heeft de voorbije dagen al voor flink wat commotie gezorgd. Zo roept Jong Vld burgemeester Bart Somers op om geen GAS-boetes te geven aan 14- en 15-jarigen, maar om te blijven investeren in het Nero-project. Dat zet meer in op de begeleiding van jongeren als ze iets hebben mispeuterd. "Als de wet dat toelaat, zijn we dat ook van plan", reageert Somers.

Ondertussen laat de artistieke wereld zich niet onbetuigd. Zo vragen Jens De Geeter alias Vettig Jeanke en Dirk Callebaut alias Kamil Knoopendraayer zich af of je nog jong mag zijn. Bij wijze van protest hebben ze een nummertje geschreven waarin ze de GAS-boetes op de korrel nemen. "Die boetes zijn soms echt te belachelijk voor woorden", zegt Jens. Zijn gitarist haalt een voorbeeld aan. "Zo mag je in Leuven als straatmuzikant niet vals spelen. Maar wie gaat dat bepalen? Een ambtenaar of politieagent die er zelf niets van kennen? Dat is vragen om willekeur."

Nog een grotere hit is het nummer dat Martine Feremans schreef voor haar dochter. "Want je mag je niet verkleden, schat. Luid zingend lopen door de stad. Geen broodjes eten op de trappen van de kathedraal", zingt ze in een lied van meer dan twee minuten. Op You Tube is het ondertussen al meer dan 12.000 keer bekeken.

Beluister hier het nummer van Vettig Jeanke:

En hier de hit van Martine Feremans:

SVH

Foto: Jens De Geeter Foto YouTube

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio