VB dient klacht in voor uitdelen van paaseieren

VB dient klacht in voor uitdelen van paaseieren

VB dient klacht in voor uitdelen van paaseieren

Print
De N-VA heeft volgens het Vlaams Belang machtsmisbruik gepleegd door gratis paaseieren uit te delen in vier rusthuizen. Gevolg: een klacht bij het Bureau voor Integriteit. Volgens de N-VA ging het om een persoonlijk initiatief.

Burgemeester Bart De Wever en de schepenen Liesbeth Homans en Rob Van de Velde (allen N-VA) hebben gratis paaseieren uitgedeeld in vier woonzorgcentra. Dat bevestigt Homans na een schriftelijke vraag van VB-raadslid Anke Van dermeersch.

Volgens het VB gaat het om een schending van de integriteit: "De drie politici hebben misbruik gemaakt van de positie van Liesbeth Homans als voorzitter van het Zorgbedrijf om zich ongevraagd toegang te verschaffen tot de kamers van weerloze bejaarden en zo hun privacy te schenden."

"Het lijdt geen twijfel dat het uitdelen van de paaseieren kadert in de verkiezingscampagne van de betrokken politici. Daarmee hebben zij de gedragscode voor leden van het college overtreden", oordeelt het VB.

Persoonlijke gift

In het antwoord op de vraag van Van dermeersch zegt Liesbeth Homans dat de paaseieren een persoonlijke gift van de drie politici waren. Ze werden niet op kosten van het Zorgbedrijf of een andere entiteit van de stad aangekocht. Tijdens de actie zouden ook geen verwijzingen naar een politieke partij zijn gebruikt. En de algemeen directeur van het Zorgbedrijf zou toestemming hebben gegeven voor de actie.

"We wilden gewoon op paasmaandag eenzame bejaarden bezoeken en niet met lege handen komen", zegt Liesbeth Homans. "Het VB is zelf trouwens ook al op bezoek geweest in dienstencentra. Maar volgende keer zullen we ons verkleden als paashaas, dan zijn we onherkenbaar."

LEX MOOLENAAR

Archiefbeeld

MEEST RECENT