Charles Michel en Daniël Termont krijgen prijs voor politieke moed

B Plus, de drukkingsgroep die zich verzet tegen separatisme en ijvert voor een waarachtig en evenwichtig federalisme, heeft maandag haar prijs voor politieke moed uitgereikt aan MR-voorzitter Charles Michel en de Gentse burgemeester Daniel Termont (sp.a). Beiden hebben er volgens B Plus het afgelopen jaar blijk van gegeven de communautaire problematiek te kunnen overstijgen.

mceulemans

Michel wordt onder meer onderscheiden wegens de energie die hij gestoken heeft in de zesde staatshervorming op een ogenblik dat België geconfronteerd werd met de langste politieke crisis die het land gekend heeft. "Uw partij heeft de moed gehad om van de FDF te scheiden op een ogenblik dat ze elk compromis afwezen", zei de voorzitter van het directiecomité van B Plus, Bertrand Waucquez.

Contactzoekende Michel

B Plus is ook gecharmeerd door het gemak waarmee Michel Nederlands spreekt, zijn veelvuldige contacten aan beide zijden van de taalgrens en zijn eis voor een nationale kiesomschrijving.

B Plus koos voor de zevende editie van de prijs voor het eerst een lokaal mandataris als laureaat, de Gentse burgemeester Daniël Termont, die de laatste jaren geen blad voor de mond gehouden heeft over de N-VA en de groeiende trend in Vlaanderen om zich op zichzelf terug te plooien. Hij staat model voor het schrikwekkende nationalisme dat in Vlaanderen de kop opsteekt, luidt het.

Verzet tegen N-VA

Volgens algemeen secretaris Willy Peerens is Termont één van de enigen die zich openlijk heeft uitgesproken tegen N-VA-voorzitter Bart De Wever en de N-VA-top en is hij erin geslaagd het discours van deze partij over de institutionele toekomst van het land te counteren.

Belga Archieffoto's

MEER OVER Charles Michel