Een op de vijf Mechelse jongeren leeft in armoede

In Mechelen leven 4426 jongeren onder de armoedegrens, of ruim één op de vijf (22,5 procent). Dat is dubbel zoveel als gemiddeld elders in Vlaanderen en zelfs vier keer zoveel dan in randgemeenten zoals Bonheiden of Sint-Katelijne-Waver.

Sven Van Haezendonck

De resultaten komen uit een studie van de Dienst Welzijn en Gezondheid van de provincie Antwerpen, die met het onderzoek een antwoord zocht op de lokale verschillen in kinderarmoede. De Vlaamse overheid vraagt de lokale besturen om mee te werken aan haar beleid inzake armoedebestrijding, met bijzondere aandacht voor de jeugd.

"Naast netwerkvorming en onze inzet op creatieve en innovatieve samenwerkingen is het onze taak om lokale besturen te ondersteunen in de ontwikkeling van hun sociaal beleid. We stellen onder andere de sociale kaart ter beschikking, maar daarnaast maken we op onze dienst Welzijn en Gezondheid analyses van statistische gegevens. Die resultaten gieten we in rapporten en stellen we beschikbaar aan de gemeentebesturen", zegt Peter Bellens, gedeputeerde voor Welzijn en Gezondheid.

Mechelen heeft na Antwerpen het grootste aantal jongeren (0 tot 19 jaar) dat leeft in armoede, maar ook Boom, Hemiksem, Lier, Niel en Willebroek hebben cijfers die hoger zijn dan het gemiddelde in Vlaanderen.

Bekijk de studie via deze link.

SVH

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners