2 tot 6 jaar cel geëist voor doodschoppen Nederlandse ref

Print

2 tot 6 jaar cel geëist voor doodschoppen Nederlandse ref

Zes voetballers van voetbalclub Nieuw-Sloten moeten de jeugdgevangenis in voor doodslag op grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Dat vindt de officier van justitie (openbare aanklager), die tot 2 jaar jeugddetentie eiste, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Tegen de 51-jarige vader van een van de voetballers eiste de aanklager 6 jaar gevangenisstraf.

In totaal zijn zeven van de acht verdachten volgens het Openbaar Ministerie (OM) schuldig aan de dood van de grensrechter, die op 2 december op een veld van de Almeerse voetbalclub Buitenboys in elkaar werd geschopt. Een dag later overleed hij. Eén jongen komt vrij; hij is volgens het OM alleen schuldig aan openlijk geweld.

"Hoe kun je je zó laten gaan als man. En dat om een voetbalwedstrijd", aldus de aanklager.

Voor hem staat vast dat Nieuwenhuizen op het veld ten val is gebracht met een tackle, waarna hij onder meer is geschopt tegen zijn hoofd en nek. Vervolgens is de grensrechter opgestaan en weggerend, waarna hij opnieuw naar de grond is gewerkt en mishandeld.

Het geweld tegen hoofd en hals is volgens het OM de doodsoorzaak en niet iets anders, zoals een lichamelijke afwijking of ziekte.

Overigens vindt het OM niet dat de verdachten echt de bedoeling hadden om de grensrechter van Buitenboys te doden. Maar door hard en vaak tegen zijn hoofd en nek te schoppen, hebben ze wel het risico voor lief genomen dat zoiets zou gebeuren.

Belga
Archieffoto's

Nu in het nieuws