Dossier Ford Genk

Laatste namiddagploeg Ford begonnen, Syncreon ondertekent cao zaterdag

Laatste namiddagploeg Ford begonnen, Syncreon ondertekent cao zaterdag

Laatste namiddagploeg Ford begonnen, Syncreon ondertekent cao zaterdag

Print
Als laatste in de rij zullen ook de arbeiders van toeleveringsbedrijf Syncreon in Genk zaterdag de collectieve arbeidsovereenkomst tekenen waarin de afspraken worden vastgelegd als het bedrijf sluit eind 2014. Vrijdag was trouwens een emotionele dag aan de bedrijfspoorten van Ford en de toelevering, aangezien er de laatste middagpost aan de slag was.

Er zijn nog steeds een aantal punten die niet helemaal zijn uitgeklaard tussen de directie en de vakbonden van Syncreon. Onder meer over de garanties naar de uitbetaling van loon mocht Ford toch vroeger dan einde 2014 sluiten, was er nog lange tijd discussie.

Toch hebben de bonden aangegeven dat zij bereid zijn de teksten zaterdag te ondertekenen, samen met de vertegenwoordigers van de andere 3 grote toeleveranciers.

Daarmee valt niet alleen het doek over een zeer woelige periode van sociale onrust. Er komt ook letterlijk een einde aan een stuk bedrijfsgeschiedenis, nu er vrijdag van 14 tot 22 uur de allerlaatste namiddagpost werd gedraaid bij Ford Genk en de toeleveringsbedrijven. Een emotioneel moment voor velen, aangezien de sluiting nu fysiek tastbaar wordt. Bij het afscheid van uitzendkrachten, tijdelijke werknemers en vrijwillige vertrekkers vloeiden er zelfs enkele tranen aan de poorten.

Ondertussen dienen er zich hier en daar toch al enkele alternatieven aan. Na een druk bijgewoonde infosessie over werkgelegenheid bij de NMBS, kregen de Ford-werknemers vrijdag te horen dat autobouwer VDL vanaf 2015 500 tot 800 mensen zoekt om net over de grens in Born, de Mini te bouwen.

Bekijk ook de reportage van TVL:

Belga
Foto TVG