Henegouwen mag zijn twee parketten houden

Henegouwen mag zijn twee parketten houden

Henegouwen mag zijn twee parketten houden

Print
De ministerraad heeft vrijdag in tweede lezing de vergroting van de gerechtelijke arrondissementen goedgekeurd. Die zullen in de toekomst zoveel mogelijk samenvallen met de provincies. Ze dalen daardoor van 27 nu naar 12 in de toekomst. Als enige provincie krijgt Henegouwen twee parketten. Dat was zo en het blijft ook na de kritiek van de Raad van State zo.

De Raad van State had nogal wat kritiek op het aanvankelijke ontwerp, waarin Henegouwen als enige provincie twee parketten krijgt (één in Charleroi en één in Bergen), maar slechts één rechtbank (Bergen). De Raad vond dat discriminerend tegenover andere, soms veel grotere provincies zoals Antwerpen (en Oost-Vlaanderen), die maar één parket en één rechtbank krijgen. De ministerraad besloot evenwel om de opmerking van de Raad te negeren. "Er komt een betere motivering op de technische bedenkingen van de Raad", zo zegde het kabinet van Justitie aan Belga.

Het wetsontwerp gaat nu naar de Kamer, waar minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) het nog voor de vakantie goedgekeurd wil zien. In de Kamer zou dit onderdeel van het ontwerp nog wel eens voor vuurwerk kunnen zorgen. De N-VA vindt dat Henegouwen net zoals Antwerpen en Gent maar één parket en één rechtbank mag krijgen. De drie Franstalige regeringspartijen hebben alledrie een andere visie: de MR wil één rechtbank en één parket, maar dan in Charleroi; cdH wil twee parketten en twee rechtbanken (telkens in Charleroi en Bergen) en de PS wil de oplossing die uiteindelijk uit de bus is gekomen.

Lees ook: Wat vinden de parketten zelf van de gerechtelijke hervorming?

Franstalige partijen ruziën over Henegouwen

Raad van State wil geen twee parketten in Henegouwen

JDW

Archiefbeeld Belga

.

Nu in het nieuws