Gerechtstolk werd betaald door Limburgse drugsmaffia

Gerechtstolk werd betaald door Limburgse drugsmaffia

Gerechtstolk werd betaald door Limburgse drugsmaffia

Print
In het onderzoek naar een internationale drugsbende rond de Maasmechelse broers Silvio en Antonio Aquino heeft de Hasseltse onderzoeksrechter achttien personen aangehouden. Dat meldt het federaal parket. Ook in Nederland zijn zes Italo-Belgische verdachten opgepakt.

Bij 56 huiszoekingen in België, Nederland en Slovakije zijn ook 66 voertuigen, 158.000 euro, 123 Blackberries en gsm's en een aantal vuurwapens in beslag genomen.

De criminele organisatie werd geleid door de Italiaanse familie Aquino uit Maasmechelen, die al jaren bekend was bij politie en gerecht omdat ze al herhaaldelijk betrokken was bij de internationale handel in verdovende middelen.

De achttien aangehouden verdachten verschijnen aanstaande dinsdag voor de Hasseltse raadkamer.

Japans restaurant in Amsterdam

Op verzoek van België zijn in ook Nederland zes verdachten opgepakt. Het federaal parket heeft hun uitlevering gevraagd.

Onder de aangehouden verdachten is de Italiaanse hoofdverdachte. Hij werd met drie anderen van een tafel van een Japans restaurant in een Amsterdams hotel geplukt. De andere verdachten werden opgepakt in Aalsmeer en Zeewolde. De politie hield ook doorzoekingen in zeven woningen en drie bedrijfspanden in Rotterdam, Amsterdam, Zeewolde, Aalsmeer en Tiel.

Burchten

Sinds september 2012 zou de organisatie minstens vijf cocaïnetransporten vanuit Zuid-Amerika georganiseerd hebben, goed voor duizenden kilo's. Die drugs waren bestemd voor de Belgische, Nederlandse en Britse markt. In maart 2013 kon de politie nog een transport van 330 kilo cocaïne onderscheppen.

De criminele organisatie gebruikte een hele resem technieken om politie en gerecht op afstand te houden. Zo gebruikten ze bijnamen, veranderden ze regelmatig van gsm en infiltreerden ze de politie. Een gerechtstolk die voor de federale politie op het onderzoek werkte, bleek immers op de loonlijst van de organisatie te staan.

Verschillende bendeleden hadden hun woning ook omgebouwd tot een ware burcht en de buurt waar ze woonden, werd in de gaten gehouden, zodat de politie daar geen observaties kon uitvoeren.

Belga
Foto SM: De gearresteerden werden gisteren voorgeleid bij drie Hasseltse onderzoeksrechters.

Nu in het nieuws