Mogelijk 45 jobs weg bij Lanxess

Chemiebedrijf Lanxess wil 45 banen schrappen in zijn fabriek in Kallo. Dat maakte het bedrijf vrijdag in een persbericht bekend.

jatimmermans

De jobafbouw is het gevolg van "het herschikken" van de productielijnen van vulkanisatieversnellers, die gebruikt worden in de bandenindustrie. In de fabriek in Kallo werken een 205-tal mensen.

Concreet verhuist de productie van de versneller Vulkacit CZ van Kallo naar de Lanxess-fabriek in het Amerikaanse Bushy Park. Tegelijk wordt de productie van Vulkacit DZ en Vulkacit NZ van Bushy Park naar Kallo overgebracht. Deze veranderingen worden in de loop van 2014 gepland. "Door het bundelen van onze productiecapaciteit verhoogt de efficiëntie en de slagkracht van onze fabriek in Kallo", luidt het in een persbericht.

Daarnaast wordt ook het productaanbod in Kallo "gestroomlijnd", om tegemoet te komen aan de hogere vraag naar hoogtechnologische producten in de bandenindustrie. Concreet wordt de productie van vulkanisatieversneller Vulkacit MOZ stopgezet.

Concurrentiedruk

De Lanxess-directie merkt op dat Westerse fabrieken in deze sector last hebben van toenemende concurrentiedruk. Lanxess is op de markt van versnellers de enige Westerse onderneming in de top-vijf, naast vooral -goedkope- Aziatische spelers.

De vakbonden werden vrijdagvoormiddag ingelicht over de plannen op een bijzondere ondernemingsraad. Vrijdagnamiddag wordt het personeel toegesproken. "Volgende week starten de sociale onderhandelingen. We gaan proberen om het aantal naakte ontslagen zoveel mogelijk te beperken, bijvoorbeeld via vrijwillig brugpensioen", aldus Guido Verheyden (ACV).

België is met zowat 1.450 werknemers en vier fabrieken de tweede belangrijkste productieplaats binnen de Lanxess-groep.

Belga

Foto Stefaan Van Hul

Mobiliteit en haven

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio