ANPR-camera's winnen Big Brother Award

ANPR-camera's winnen Big Brother Award

ANPR-camera's winnen Big Brother Award

Print
Mechelen - De Liga voor de Mensenrechten heeft donderdagavond de Big Brother Award uitgereikt. De Mechelse ANPR-camera's behaalden de juryprijs. Het bedrijf Shurgard ging lopen met de publieksprijs.

De prijs gaat naar personen of organisaties die het recht op privacy schenden. Zo zou 'winnaar' Shurgard telefoongesprekken met klanten beluisteren. Het bedrijf wil van die gesprekken maandelijks drie willekeurige opnames per winkel laten beluisteren en evalueren door twee experten.

De nummerplaatherkenning kreeg de juryprijs. "De ANPR-camera's schenden niet enkel de privacy van automobilisten, het gebruik van de mobiele toepassingen is ook volkomen in strijd met de wet, die mobiele camera's enkel toelaat voor grote volkstoelopen", zegt jurylid Caroline De Geest, beleidsmedewerker bij de Liga. "Wanneer de informatie bovendien systematisch gekoppeld wordt aan gegevens in andere databanken, ontstaat er een krachtige surveillancetool."

Burgemeester Bart Somers (Open Vld) daarentegen is groot voorstander van camera's met nummerplaatherkenning, en vindt ze een efficiënt middel in de strijd tegen rondtrekkende daderbendes. De gemeenteraad werkt wel aan een hervorming van de gemeentelijke administratieve sancties (GAS).

Lees ook ANPR volgens Somers niet grootste bedreiging voor privacy

NIGE, SVH

Foto Gil Plaquet

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio