Comités oud-strijders geschokt over grafschennis

Comités oud-strijders geschokt over grafschennis

Comités oud-strijders geschokt over grafschennis

Print
Mechelen - Vertegenwoordigers van comités van oud-strijders en verzetsstrijders reageren vol afschuw op de koperdiefstal op de stedelijke begraafplaats van Mechelen. Van de zowat zeventig geschonden graven zijn er ook van gesneuvelden.
Raymond de Forche (84) van het Verbond van oud-strijders en gelijkgestelden reageert geschokt op de feiten. "Daar liggen jongemannen begraven, prille twintigers vaak. Ze hebben hun leven gelaten voor onze vrijheid. Laat die mensen toch in vrede rusten. Is er dan voor niets respect meer? De daders van zulke feiten moeten zwaar worden gestraft", stelt de gewezen onderzoeksrechter, zelf zoon van een oud-strijder uit de Eerste Wereldoorlog.

"En niet alleen de dieven, maar ook de mensen die dit soort spullen verkopen. Ik ben geschokt", zegt Bertje Palma Ureel (foto). Uit respect voor haar vader als verzetsstrijder heeft ze in Mechelen het 8 Mei-Comité opgericht. Ureel: "Om de herinnering aan de oorlog en de tragedie ervan levendig te houden. Ik doe dat ondertussen veertig jaar. Als ik hoor wat er nu weer op de begraafplaats van Mechelen is gebeurd, raakt dat mij diep. Een graf onteren, is toch het laatste wat je doet? Blijf alstublieft het laatste wat je doet? Blijf alstublieft toch van die graven af. Ze zijn de laatste rustplaats van mensen die hebben gevochten voor onze vrijheid en onze democratie."

Lees ook Koperdieven vernielen graven gesneuvelden

SVH

Foto Patrick Hattori

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio