Congoboot gezonken voor Poolse kust

Print

Congoboot gezonken voor Poolse kust

De voormalige Antwerpse Congoboot Charlesville is donderdagnamiddag gezonken in de Baltische Zee, voor de Poolse kust. Dat valt te concluderen uit de bewegingen van de sleepboot die het schip naar Litouwen moest voeren.

De sleepboot is inmiddels zonder de Charlesville de haven van Gdansk binnengevaren. Meldingen van de Poolse zeereddingsdienst en de havenkapitein van het Duitse Rostock lijken het bericht te bevestigen.

De Charlesville had in principe vrijdagochtend in het Litouwse Klaipeda moeten arriveren, allicht om er verschroot te worden. De sleper 'Ajaks' die de Charlesville naar Klaipeda bracht, begon opeens allerhande eigenaardige bewegingen te maken, stelt de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie (VVIA). "Nadien stoomde hij linea recta en full speed naar Gdansk. Het spoor van de Charlesville waren we kwijt."

Fatale afloop

Op de plaats waar de Charlesville "verdween", vaart volgens VVIA-voorzitter Adriaan Linters momenteel een schip van de kustwacht rond. Ook een bericht van de Poolse zeereddingsdienst dat de VVIA kon inkijken, wijst op een fatale afloop. "Hull of a ship with a length of 154 m sank", luidt het daarin. "Intussen bevestigt ook de havenkapitein van Rostock, vanwaar de Charlesville werd weggesleept, dat het schip gezonken is", zegt Linters.

Linters betreurt de gang van zaken en vermoedt dat de Congoboot mogelijk tot zinken is gebracht omwille van een verzekeringskwestie. "In ieder geval zal deze zaak nog een staartje krijgen, want in Duitsland zijn er de laatste tijd verschillende schandalen aan het licht aan het komen."

Wat nu?


Wat er nu met de Charlesville moet gebeuren, is niet duidelijk. "Indien het schip voor hinder kan zorgen voor het scheepvaartverkeer, moet het geborgen worden. Al is het niet duidelijk wie daar dan voor opdraait", legt Linters uit. "Maar zelfs als het geborgen wordt, zal het enkel nog rijp zijn voor de schroot."

De voorbije maanden werden in België en Duitsland verschillende vergeefse pogingen gedaan om de Charlesville van verschroting te redden. Het schip was het laatste overblijvende voormalige passagiersschip dat Antwerpen met Congo verbond. In Rostock werd het de voorbije jaren gebruikt als jeugdherberg, maar die ging onlangs failliet.


Belga

Archiefbeeld Alexander De Vriese

.

Nu in het nieuws