Gewonden na interventie van de politie tegen manifestanten in Istanboel

Gewonden na interventie van de politie tegen manifestanten in Istanboel

Gewonden na interventie van de politie tegen manifestanten in Istanboel

Print
Een tiental mensen zijn gewond geraakt toen de oproerpolitie vrijdagochtend met geweld intervenieerde tegen honderden manifestanten in Istanboel. De demonstranten kampeerden sinds enkele dagen in een park in het centrum van de stad om te protesteren tegen een bouwproject.

De politieagenten maakten overvloedig gebruik van traangas om de manifestanten te verjagen uit het Gezi Park, in Taksim, het zenuwcentrum op de Europese oever van de Turkse stad. De manifestanten verzamelden zich in het park om te protesteren tegen de ontworteling van de bomen. Een stelling stortte in tijdens het krachtige optreden van de politie. Daarbij vielen een tiental gewonden. Inwoners van alle leeftijden verzetten zich tegen het bouwproject.

Zowat 600 bomen zouden ontworteld worden. Het park vormt de levensader van dat deel van de stad. Het park zou verdwijnen voor Turkse militaire kazernes, een cultureel centrum en een shoppingcenter. Sinds maandag, toen bulldozers het park binnenvielen, begonnen inwoners van de stad, bezoekers van het park of milieuactivisten, de wacht te houden. Ze werden daarbij gesteund door de afgevaardigden van de parlementaire oppositie. Ze noemen de werken "illegaal". Het park werd gebouwd in 1940 en werd al gedeeltelijk verkleind ten voordele van luxehotels in de buurt. Istanboel, dat ongeveer vijftien miljoen inwoners telt, zei dat de ontwortelde bomen ergens anders herplant zullen worden.

Foto Photo News

MEEST RECENT