Egyptenaren eten onze trekvogels op

Print

Egyptenaren eten onze trekvogels op

Trekvogels, waaronder vele Europese broedvogels, worden massaal afgeslacht langs de Middellandse Zee in Egypte en Libië. Dat blijkt uit ontstellend bewijsmateriaal waar de Duitse radio-omroep Bayerischer Rundfunk pas mee naar buiten kwam.

De vogels raken verstrikt in 700 kilometer netten en worden daarna als snacks gepresenteerd op markten en in restaurants. Naar precieze aantallen is het nog gissen, maar experts vermoeden dat al tientallen miljoenen vogels op deze vreselijke manier het leven hebben gelaten. "Dat kan mee de achteruitgang van soorten als de tapuit, de kwartel of de zomertortel verklaren", zegt Natuurpunt.

"Na de moeizame oversteek van natuurlijke barrières als zeeën, gebergten en woestijnen, moeten de uitgeputte vogels even landen en bijtanken voor ze hun tocht hervatten. Daar wordt in dat gebied gretig misbruik van gemaakt." De noodzakelijke landing van de vogels wordt nu afgeblokt door immense netten.

Opvallend is dat in Egypte deze schaal van vernietiging eigenlijk helemaal niet door de wet wordt toegestaan. Er bestaan duidelijke beperkingen wat betreft de lengte en de hoogte van de netten. Egypte ondertekende zelfs het Internationaal Verdrag tot Bescherming van Vogels, maar dit lijkt nu even genegeerd te worden.EVr

Foto's Holger Schulz/NABU

MEEST RECENT