Essen verkoopt boeken om Armeense gezinnen te steunen

Essen verkoopt boeken om Armeense gezinnen te steunen

Essen verkoopt boeken om Armeense gezinnen te steunen

Print
Essen - In Essen verblijven sinds 2009 twee Armeense gezinnen. Begin dit jaar werd van beide gezinnen de asielaanvraag afgewezen en sindsdien krijgen ze geen financiële middelen meer. Ze hebben ook geen recht meer op huisvesting.

Om Edvard, Lilith, Vardan, Lucine en hun kinderen te steunen, organiseren Essen en de Derde Wereld, Welzijnsschakels en Gezin op de Vlucht zaterdag 1 juni daarom een boekenverkoop. Duizenden tweedehandsboeken zullen worden verkocht ten voordele van de gezinnen.

“De uitwijzingsproblematiek gaat verder dan alleen deze twee families", zegt diaken Leo van Gink. "Afgelopen winter zijn er acht families uitgewezen. Sommigen zijn terug naar hun land van herkomst, maar andere verblijven nog steeds illegaal in Essen.”

Op de vlucht

In 2009 vluchtte het gezin van Edvard en Lilith met een auto uit Armenië, gevolgd door een auto met Edvards moeder en hun 1,5 jaar oude dochtertje. In Rusland werden ze tegengehouden, Edvard en Lilith slaagden erin om door te rijden, maar hun dochtertje en moeder werden terug naar Armenië gebracht.

Tijdens hun lopende asielprocedure, had het gezin recht op een leefloon en huisvesting. Edvard en Lilith hebben ondertussen twee zoontjes gekregen, Erik en Emil. Met hun dochtertje, dat in Armenië verblijft, hebben ze enkel telefonisch contact.

“Wij wonen nu bijna vier jaar in België”, vertelt Lilith. “De onzekerheid is slopend. We zouden best voor onszelf willen zorgen, maar we mogen niet werken. We proberen onze dagen zo goed mogelijk in te vullen door Nederlands te leren en sociale contacten te onderhouden. De kinderen gaan hier ook gewoon naar school.”

Wie de gezinnen wil steunen, kan zaterdag 1 juni terecht in ’t Gildenhuys van Essen, Stationsstraat 59.

www.gezinopdevlucht.be

Lees meer in Gazet van Antwerpen, Editie Noord.

Tekst en foto: Margo Tilborghs

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio