Let op wat je post op Facebook, één op de tien grijpt zo naast job

Let op wat je post op Facebook, één op de tien grijpt zo naast job

Let op wat je post op Facebook, één op de tien grijpt zo naast job

Eén op de tien werkzoekende jongeren wordt door bedrijven afgewezen vanwege gênante foto's, ongepaste statusupdates of al te scherpe commentaren op sociaalnetwerksites als Facebook en Twitter. Ze krijgen zelfs de kans niet meer zich te bewijzen tijdens een sollicitatiegesprek, zo schrijft Het Laatste Nieuws.

Dat blijkt een onderzoek van On Device Research onder 17.657 mensen tussen de 16 en 34 jaar uit zes landen: de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, China, India, Brazilië en Nigeria.

Volgens Ralf Caers, professor HR en Sociale Media aan de Hogeschool-Universiteit Brussel, worden in Vlaanderen nog méér jongeren afgewezen door Facebookende bazen. "In België kijkt één op zes werkgevers het Facebook-profiel van sollicitanten na. Officieel doen ze dat om het sollicitatiegesprek voor te bereiden, maar ondertussen wordt eigenlijk al een selectie doorgevoerd", zegt Caers. In 2011 toonde hij al aan dat Vlaamse laatstejaarsstudenten nogal slordig waren met hun privacy op Facebook. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Caers benadrukt nog dat je mag liegen als ze je tijdens een sollicitatiegesprek iets van op Facebook voor de voeten werpen. "De sollicitant heeft zwijgrecht over alles wat tot de privésfeer behoort. Maar omdat niet antwoorden ook verdacht is, heb je het recht om je eruit te praten. Alleen zal het moeilijk zijn om te beweren dat dit het profiel is van iemand anders, als je zelf op Facebook hebt ingevuld waar je school hebt gelopen."

Foto: Facebook

.

Nu in het nieuws