Politie mag beelden incident Kennedytunnel niet herbekijken

De wegpolitie in Antwerpen is op zoek naar de chauffeur die donderdag een megafile heeft veroorzaakt na een incident in de Kennedytunnel. Ze roept de chauffeur op om zich te melden. De camerabeelden van het incident zijn beschikbaar maar die terugspoelen en herbekijken, dat mag de wegpolitie niet. “Dat zou een inbreuk zijn op de privacy”, klinkt het.

drombouts

Een monsterfile was het donderdagochtend, tot ver buiten. Antwerpen. En dat door één incident. Een vrachtwagenbestuurder raakte het plafond in de Kennedytunnel, waardoor verlichtingskabels werden losgerukt. Van de dader geen spoor.

“We vonden het vreemd dat de chauffeur niet verderop langs de weg stond”, zegt de wegpolitie. Geen probleem, lijkt het, aangezien er in de Kennedytunnel meerdere verkeerscamera’s hangen. “Toch mogen we die beelden niet herbekijken of terugspoelen”, zegt de Antwerpse wegpolitie. “Dat zou een inbreuk op de wet op de privacy zijn.”

De Privacycommissie bevestigt. “Enkel als het om een bewakingscamera gaat, mag de eigenaar de beelden een maand lang bijhouden”, zegt woordvoerster Eva Wiertz. “Alleen op bevel van een rechter is er nog wat mogelijk. Hij kan het verbod nog opheffen als er een dossier wordt opgemaakt.”

De Antwerpse wegpolitie heeft sowieso een procesverbaal opgesteld, omdat er donderdag al schadeclaims binnenliepen van bestuurders. Hun auto is geraakt door de loshangende verlichtingskabels. De wegpolitie roept de bestuurder op om zich snel te melden.

WB

Foto BFM

Nu in het nieuws