1 / 9

Koperdieven vernielen graven gesneuvelden

Koperdieven hebben op de stedelijke begraafplaats van Mechelen tientallen grafzerken beschadigd om koper buit te maken. Ook graven van gesneuvelden bleven niet gespaard.

Sven Van Haezendonck

Uit de eerste vaststellingen van medewerkers blijkt het om 69 graven van burgers te gaan waarvan 34 zerken van gesneuvelden. Het is duidelijk dat de dieven vooral uit waren op koper. Niet alleen opschriften, maar ook versieringen zoals houders van foto's en Christusbeelden werden meegenomen.

Een deel van de buit werd achtergelaten, waardoor het vermoeden rijst dat de daders mogelijk in hun activiteiten werden gestoord. "Ik heb de indruk dat ze uit frustratie, misschien omdat het niet goed lukte, grafzerken ook moedwillig beschadigden", reageert eerste schepen Marc Hendrickx (N-VA), bevoegd voor begraafplaatsen.

Hij spreekt schande. "Ik vind deze diefstallen laag, zéér laag. Deze criminelen beseffen blijkbaar niet dat ze nabestaanden verdriet aandoen. Om nog maar te zwijgen van het totale gebrek aan respect voor overledenen. Dit soort daden zijn niet te begrijpen", zegt Hendrickx nog.

De diefstallen en het vandalisme zijn gepleegd in de nacht van dinsdag op woensdag. De recherche van de lokale politie Mechelen onderzoekt de zaak. Het is al de tweede keer dat koperdieven toeslaan op het oude gedeelte van de begraafplaats in de Ziekebeemdenstraat.


Iedereen die tussen 28 mei om 20 uur en 29 mei 2013 om 8 uur verdachte personen of voertuigen heeft opgemerkt in de buurt van de Mechelse begraafplaats wordt verzocht dit te melden aan de Mechelse politie via het centraal oproepnummer 015/464.464.

SVH

Foto's Sven Van Haezendonck

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio