Sabam pikt graantje mee van buitenlandse successen Belgische artiesten

Auteursrechtenmaatschappij Sabam heeft in 2012 haar omzet - die volledig gehaald wordt uit de inning van auteursrechten - met 3,6 procent zien stijgen. Het is de eerste toename in vijf jaar, zo blijkt uit het dinsdag gepubliceerde jaarverslag van Sabam.

fvranckx

In 2007 draaide Sabam nog een omzet van 231 miljoen euro, maar het bedrag zakte nadien stelselmatig, vooral door het ineenstorten van de cd-verkoop. In 2011 bedroeg de omzet nog 141,1 miljoen euro, maar vorig jaar inde Sabam voor 146,2 miljoen euro aan auteursrechten.

Inningen

"De gevoelige toename van het aantal concerten die in 2012 in België georganiseerd werden en het groeiende succes van onze auteurs in het buitenland verklaren grotendeels deze stijging", aldus Sabam.

De "online"-inningen (bijvoorbeeld op downloads en streaming) namen wel met de helft toe, maar vertegenwoordigen nog altijd amper 1 procent van het omzetcijfer.

Uitkeringen

De vereniging keerde vorig jaar 98,3 miljoen euro uit aan de auteurs die het vertegenwoordigt. "Deze daling is een rechtstreeks gevolg van de betalingen aan het buitenland, die met meer dan 9 miljoen euro gedaald zijn", luidt het in het jaarverslag.

Sabam, de Belgische Vereniging van Auteurs, Componisten en Uitgevers, zorgt voor de inning, de verdeling en het beheer van de auteursrechten van ruim 38.000 Belgische auteurs. In totaal vertegenwoordigt de vereniging 43,7 miljoen werken in België van binnen- en buitenlandse auteurs.

Belga Archieffoto GC: Onder meer de buitenlandse successen van Selah Sue deed de omzet van Sabam stijgen.