Jan Decleir krijgt Prijs voor Algemene Culturele Verdienste

Theater- en filmacteur Jan Decleir heeft de Vlaamse Cultuurprijs voor Algemene Culturele Verdienste ontvangen. Hij kreeg de trofee maandag uit handen van Vlaamse minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V). Deze jaarlijkse trofee, waar een geldprijs van 20.000 euro aan vasthangt, werd overhandigd in het kader van het vierde Cultuurforum 2020 in de Kortrijkse Schouwburg.

fvranckx

Ieder jaar bekroont de Vlaamse regering iemand voor zijn jarenlange bijdrage en inzet voor de gemeenschap. De keuze van de jury, die werd voorgezeten door de laureaat van vorig jaar Anne Teresa de Keersmaecker, ging dit jaar naar Decleir.

Subsidies

Decleir nam de prijs in ontvangst tijdens een lange staande ovatie van de deelnemers aan het jaarlijkse Cultuurforum 2020 en van vrienden als Tom Van Dyck, Tom Lenaerts, Tom Lanoye, Peter Van Den Begin en Roland Van Campenhout.

De acteur had ook nog een boodschap voor de minister. "Ik heb het een sterk geargumenteerd juryrapport gelezen en daar is goed naar geluisterd. Vandaar mijn oproep, mevrouw de minister: meer doen!", aldus Decleir, die daarmee samen met De Keersmaeker het subsidiebeleid van de minister op de korrel nam.

Decleir is onder meer bekend voor zijn filmrollen in 'Daens' en 'De Zaak Alzheimer', maar ook voor zijn tv-rollen in onder meer 'Met man en Macht'.

Belga Archieffoto PN

MEER OVER Jan Decleir