Congoboot Charlesville naar de schroothoop

Print
Ook een laatste 'eerbetoon' zondagavond van zowat 300 Duitse bewonderaars heeft het tij niet meer kunnen keren: in de Oost-Duitse haven Rostock wordt maandagochtend alles klaargemaakt om de laatste Belgische Congoboot, de Charlesville/Georg Buchner, nog vandaag weg te slepen naar de schroothoop.

"Alles wordt nu klaargemaakt. Alles komt in orde. Het zal zowat 8 uren duren", bevestigt ons de Rostocker havenkapitein Gisbert Ruhnke bijna enthousiast en opgelucht aan de telefoon. "De twee Poolse slepers worden nu ingespannen."

Reeds vorige week was duidelijk geworden dat de slag om de Charlesville zo goed als verloren was. Na een laatste strijd tussen de cultuurschepen van Rostock en de burgemeester - daarin gesteund door de havenkapitein - besliste Rostock dat het schip van de monumentenlijst wordt geschrapt en weggesleept mag worden.

Laatste reis

Wellicht waren alle afspraken al zo goed als gemaakt want amper enkele dagen later is de laatste afreis nu ook een feit. Het ooit luxueuze passagiersschip - dat in Rostock jarenlang dienst deed als opleidingsschip en nadien als stuurloos geworden jeugdherberg - begint vandaag zijn laatste reis. Zowat driehonderd mensen kwamen zondagavond na een oproep van de Vriendenkring Maritiem Erfgoed Rostock nog op de kade afscheid nemen van het schip dat jarenlang mee het beeld bepaalde van de skyline in Rostock.

Ruhnke bevestigt dat de Charlesville/Georg Büchner afgesleept wordt naar de Litouwse haven Klaipeda 'waar het schip zal afgemeerd worden'. Dat moet hij allicht ook zo zeggen want volgens allerlei actiegroepen maakt dit juridisch heel wat verschil. Als de Charlesville als schip koers zet naar een andere bestemming, verlaat het als schip gewoon de Duitse wateren. Als het formeel zou vertrekken naar een afbraakwerf is het drijvend afval en vormt het met al het asbest aan boord een milieuprobleem.

In een eerste, bittere reactie onderstreept de Antwerpse prof Eric Van Hooydonk dat de Duitse autoriteiten, inclusief de milieudiensten, maandenlang 'een komedie' hebben opgevoerd en blijkbaar geen seconde écht overwogen hebben om de laatste Congoboot als erfgoed te redden.

Paul Verbraeken

Foto Ostsee Zeitung

MEEST RECENT