Rampenoefening simuleert kettingbotsing

Print

Rampenoefening simuleert kettingbotsing

Ranst - In Ranst is zaterdag een rampenoefening gehouden waarbij een kettingbotsing op de snelweg werd gesimuleerd. Bij de botsing waren onder meer een nucleair en een gevangenentransport betrokken, alsook verschillende doden en gewonden. Er werd ook nieuwe technologie getest om slachtoffers beter te volgen.

Op de Campus Vesta in Ranst, een onderdeel van het provinciaal opleidingscentrum voor politie en brandweer werd enkele jaren geleden een 120-tal meter autosnelweg nagebouwd. Daarop vond zaterdag tussen 9.00 uur en 13.00 uur een simulatie van een kettingbotsing plaats. "Bij de botsing waren onder meer enkele brandende wagens, en een chemisch en een nucleair transport betrokken, " zegt campusdirecteur Koen Milis. "Verder was er ook een bus met dronken voetbalsupporters en een bus met gevangenen."

Aan de oefening, bedoeld om met een zo realistisch mogelijk scenario het handelen van de verschillende hulpdiensten te testen, deden in totaal 250 hulpverleners en vrijwilligers mee, waarvan een dertigtal gewonden en vier doden.

Er werd naast een algemene oefening ook nieuwe technologie getest. "Zoals een triagesysteem", vertelt Milis, "waarbij slachtoffers een barcode krijgt. Zo kunnen we opvolgen welk slachtoffer naar welk ziekenhuis ging. In het ziekenhuis scant men de code zodat men meteen ziet welke verwondingen de patiënt heeft." Volgens Milis is de oefening zeer vlot verlopen.

Belga

Beeld vtm

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio