Wetters groenten en fruit in straal van 100 meter oneetbaar

Wetters groenten en fruit in straal van 100 meter oneetbaar

Wetters groenten en fruit in straal van 100 meter oneetbaar

Print
Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) raadt na nieuwe metingen af om binnen de zone van 100 meter rond de plaats van de treinramp in Wetteren, levensmiddelen geteeld in eigen tuin te consumeren. Dat meldt het FAVV, dat ook afraadt om binnen deze zone dieren te voederen met gras.

De aanbevelingen komen er na metingen op 22 mei, melden het gemeentebestuur van Wetteren en het FAVV. "Na 11 mei heeft het Voedselagentschap nog drie keer monsters genomen van gras, groenten, fruit, honing, eieren en regenwater in de omgeving van het ongeval.

Veilige consumptie

Buiten de zone van 100 meter mogen alle levensmiddelen veilig geconsumeerd worden. Binnen de zone van 100 meter raadt het FAVV af om levensmiddelen geteeld in eigen tuin te consumeren. Ook wordt het afgeraden om binnen deze zone dieren te voederen met gras omdat één grasmonster licht positief testte."

Binnen de perimeter van 1.000 meter rond de rampplaats raadt het FAVV af om opgevangen regenwater te gebruiken om groenten of planten te sproeien, of om er dieren drinken van te geven. "Best leeg je je regenton eenmalig. Vervolgmetingen zullen volgende week opnieuw uitgevoerd worden", zegt het gemeentebestuur van Wetteren.

Belga
Archieffoto

Nu in het nieuws