Nog altijd geen enkel alcoholslot in gebruik

Een dronken bestuurder verplichten om met een alcoholslot rond te rijden. De regering kondigde de nieuwe wet vier jaar geleden groots aan. Maar tot vandaag is er nog geen enkele veroordeelde bestuurder met zo'n officieel slot in de wagen.

jatimmermans

Wie met een wagen met alcoholslot rijdt, moet eerst blazen in een speciaal toestel dat in zijn auto wordt gemonteerd. Heeft de bestuurder te veel gedronken, dan start de wagen niet. Alleen België, Nederland en Finland hebben het gebruik van een alcoholslot in een wet gegoten.

Maar wat aangekondigd is als hét middel tegen dronken bestuurders, blijft dode letter. Op 12 juli 2009 heeft de regering de wet goedgekeurd. De ultieme deadline om het alcoholslot in te voeren was oktober 2010. Toch is tot vandaag geen enkele auto met een officieel alcoholslot uitgerust.

Acht bestuurders zijn intussen wel door een rechter veroordeeld tot het rijden met zo'n slot. Maar de uitvoering laat op zich wachten zodat de veroordeelden ongestoord kunnen blijven rijden.

De invoering van het alcoholslot ligt al tien jaar lang op tafel maar is elke keer uitgesteld omdat de wetgeving onduidelijk was. Of de overheid kon geen installateur vinden die het alcoholslot volgens strikte normen kon installeren.

Lees ook: De wet op het alcoholslot in vraag en antwoord

THIERRY GOEMAN / WIM BRILLOUET

Archiefbeeld Jan Van der Perre