Baron de Cartier overleden

Baron Louis de Cartier de Marchenne is op 92-jarige leeftijd overleden. De man was nog volop verwikkeld in een grote 'asbestrechtszaak' in Italië.

Toon Verheijen

De hoogbejaarde baron Louis de Cartier de Marchienne kwam meermaals in het nieuws rond het grootschalige asbestproces in Italië. De baron was ooit gedelegeerd bestuurder van het bedrijf Eternit dat asbestplaten maakte. Samen met de Zwitserse miljardair en aandeelhouder van Eternit, Stephan Schmidheiny, werd hij in Turijn nog veroordeeld tot zestien jaar cel. Hij ging in beroep en daar riskeerde hij zelfs twintig jaar cel. Beide toplui werden verantwoordelijk gesteld voor het overlijden van naar schatting zo'n 3.000 Italianen die door de kankerverwekkende stof asbest overleden zouden zijn.

De familie de Cartier de Marchienne is geen onbekende familie in de Kempen. Jean- Louis trouwde in 1950 met Viviane Emsens en ze gingen op het immense domein van 200 hectare wonen aan De Lusthoven in Arendonk. Het was via zijn echtgenote dat de baron betrokken geraakte bij Eternit. Hij was ook onder meer de oprichter van speelkaartenproducent Cartamundi. In de jaren 70 kwam de Cartier aan het hoofd van het bekende grafische bedrijf Brepols. De familie de Cartier incasseerde ook enkele klappen. Toen de baron in 1996 Brepols overgaf in handen van zijn twee zonen Emile en Jean- Louis, volgde zeven jaar later het faillissement van een groot deel van Brepols. Midden jaren 90 was er ook de zware brand op het domein waarbij een vijftal kinderen het leven lieten. Ze verbleven er, omdat de familie de Cartier een ponykamp organiseerde.

Toon Verheijen

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio