Cannes van start in stijl met 'The Great Gatsby'

Cannes van start in stijl met 'The Great Gatsby'

Cannes van start in stijl met 'The Great Gatsby'

Print
De 66ste editie van het Filmfestival van Cannes gaat vandaag van start met de Europese première van Baz Luhrmanns bewerking van literatuurklassieker 'The Great Gatsby'.

In de Verenigde Staten kwam de prestigeprent vorige week al uit en de kritieken waren niet bepaald mals. Luhrmann die samen met hoofdacteurs Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire en Carey Mulligan de film kwam voorstellen in de mondaine badstad liet de kritiek echter niet aan zijn hart komen: "In zijn tijd werd schrijver F. Scott Fitzgerald ook een clown genoemd."

Wereldster DiCaprio vertelde honderduit over zijn relatie met het bronmateriaal: "Ik las het als tiener en begreep er niks van. Sindsdien probeerde ik het nog enkele malen en begon langzaam maar zeker te beseffen dat het zo'n boek is waaruit je altijd meer haalt. Het is een tragedie over een man die torenhoog mikt en daardoor mijlendiep valt.

Festivaljury vol grote namen

"Eindelijk mag ik eens oordelen!", lachte een duidelijk relaxte Steven Spielberg tijdens de persconferentie van de Festivaljury. De rol van juryvoorzitter zat hem duidelijk als gegoten. "Ik besef maar al te goed dat we binnenkort verhitte discussies zullen voeren. Vandaar dat ik onze eerst ontmoeting heel gemoedelijk liet verlopen."

Met Hollywoodnamen als Nicole Kidman, Christoph Waltz en Ang Lee in de ene hoek, en arthousefiguren als Lynne Ramsay en Cristian Mungiu in de andere, pakt Cannes dit jaar uit met een van de meest verscheiden jury's uit haar bestaan. De Roemeense Gouden Palm-winaar Mungiu zei zelfs kortaf: 'Ik ben er zeker van dat Steven en ik een heel verschillende filmsmaak hebben.'

Lee die enkele maanden terug de Oscar voor Beste Regisseur won voor 'Life of Pi' liet zich dan weer van zijn meest bemiddelende kant zien. 'Mensen denken dat Steven boos op me is omdat hij dankzij mij geen Oscar voor 'Lincoln' won. Dat klopt echter niet. We zijn goede vrienden. Sterker nog: eigenlijk verafgood ik hem. Maar vertel dat alstublieft niet verder.'

Steven Tuffin

Foto Reuters

Nu in het nieuws