1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Slechtvalken op 't Kiel geringd en gedoopt

Ondanks het miezerige weer zijn vier piepjonge slechtvalkjes vrijdag geringd en gedoopt op het basketbalpleintje achter de Silvertoptorens op het Kiel. De vier kuikens, vier meisjes, zijn de jongen van het slechtvalkenpaar Sara en Jules, dat al een paar jaar aan de Silvertoptorens jagen en wonen. Het project Slechtvalken op't Kiel, een samenwerking tussen Natuurpunt, het Fonds voor Instandhouding van Roofvogels (FIR) en sociale huisvestingsmaatschappij Woonhaven, begint daarmee alweer aan een nieuw hoofdstuk.

awillems

Eerder werd voor Sara en Jules al een broedkast geïnstalleerd op het dak van de "rode toren". "Op 28 april zette dat paar vier kuikens op de wereld, maar niet in de voorziene broedkast", legt projectleider Joris Van Reusel uit. "Het nest lag op een bouwvallig terras van de toren die op dit moment gerenoveerd wordt. Alhoewel de aannemer bijzonder begripvol reageerde en zelfs de planning van de werken wijzigde om het de vogels zo aangenaam mogelijk te maken, besloten we toch om het erop te wagen de jonge dieren over te plaatsen in de broedkast op de rode toren. Daar is het veel veiliger voor de vogels om op te groeien."

Die verhuis gebeurde vrijdag onder de naam Operatie 16/24, omdat de vogels van de zestiende naar de vierentwintigste verdieping verhuizen. De jonge valken werden meteen geringd en kregen de namen Lucy, Sabine, Kessy en Sonja. "Alles verliep vlot", aldus Van Reusel, "maar het is nu wachten of de ouders de jongen ook volgen. Dat kan een kwestie van uren zijn, of van dagen. Op dit moment is het afwachten. Voor ons zijn dit bijzonder spannende momenten. We hebben erg lang nagedacht over deze operatie en voldoende research gedaan. Als er zich toch een probleem zou voordoen, hebben we een plan B en desnoods een plan C. Maar we hopen dat het zo ver niet hoeft te komen."

DENNIS VAN DAMME

Foto: Sarah Van den Elsken

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio