1.250 Wetteraars moeten opnieuw bloed-en urinetesten ondergaan

1.250 Wetteraars moeten opnieuw bloed-en urinetesten ondergaan

1.250 Wetteraars moeten opnieuw bloed-en urinetesten ondergaan

Print
De federale overheidsdienst Volksgezondheid start zaterdag met het afnemen van 1.250 bloed- en urinestalen om een grootschalige epidemiologische analyse uit te voeren, die de impact van de ramp in Wetteren duidelijk moet maken.

"Ongeveer 1.250 personen worden uitgenodigd om bloed en urine af te staan. Het gaat om bewoners die in het ziekenhuis werden opgenomen, hulpverleners, omwonenden en geëvacueerden", zegt woordvoerder Jan Eyckmans van Volksgezondheid. "Na de eerste fase van de acute medische aanpak van omwonenden en interventiepersoneel die werd gerealiseerd in de eerste dagen na het ongeluk, lanceert de FOD Volksgezondheid een epidemiologische analyse op basis van een protocol dat de voorbije dagen werd ontwikkeld door het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid", meldt Volksgezondheid. Met die analyse wil Volksgezondheid de "eventuele blootstellingsgraad aan acrylnitril" meten bij personen die "mogelijk zijn blootgesteld aan de giftige stoffen" uit de treinwagons.

De resultaten van de analyse van de stalen zullen over vier maanden beschikbaar zijn. Iedereen die stalen laat nemen, zal op de hoogte gebracht worden van zijn persoonlijke resultaten, zegt woordvoerder Jan Eyckmans. "Na advies van de Hoge Gezondheidsraad is de meest aangewezen methode vastgelegd om de testen uit te voeren. We starten zaterdag met de afname van bloed en urine. We doen dat op één centrale plaats, in de nieuwe sporthal (De Warande) in Wetteren. Het gaat om een heel specifiek analyseprocedé, dat de afname van 10 ml bloed vereist. Bij een normale bloedanalyse wordt slechts 5 ml afgenomen."

De analyse van de stalen zal gebeuren in drie labo's, aldus Volksgezondheid. "Die zijn gespecialiseerd in dit soort erg specifieke analyses, waarmee het tot maximaal 120 dagen na een mogelijke blootstelling mogelijk is om de blootstellingsgraad aan acrylnitril vast te stellen, afhankelijk van de opgenomen dosis."

De stalen die tijdens de eerste dagen na de ramp genomen werden, en die niet geanalyseerd werden om de artsen te helpen een diagnose te stellen, kunnen niet gebruikt worden voor de epidemiologische analyse. "Die eerste testen waren bedoeld om heel snel een analyse te kunnen stellen. De nieuwe stalen moeten binnen de 24 uur na afname een speciale behandeling ondergaan", zegt Jan Eyckmans, die nog geen informatie heeft of het parket ook bewarend beslag legt op alle nieuwe stalen.

Bekijk hier ook de video van VTM:

Belga

Foto Belga

Nu in het nieuws