Eerste gekantelde wagon wordt vrijdag verknipt

Eerste gekantelde wagon wordt vrijdag verknipt

Eerste gekantelde wagon wordt vrijdag verknipt

Print
Op de site rond de ontspoorde goederentrein in Wetteren heeft Infrabel de afgelopen drie dagen een werfzone aangelegd. Vrijdag start het verknippen van de eerste wagon. Dat is vernomen van woordvoerder Frédéric Petit (Infrabel).

"De voorbereidingswerken gaan vlot verder, uiteraard houden we op de site nauw contact met de brandweer en de veiligheidsdiensten en houden we rekening met vragen en het onderzoek van het parket", aldus Petit.

Aan de noordzijde van de spoorwegberm is 7.500 vierkante meter werfzone aangelegd en dat zal de uitvalsbasis worden voor de berging van de wagons en de grond- en herstellingswerken. Er is onder meer een wielwasinstallatie gebouwd, voor aan- en afrijdende vrachtwagens, en een toegangshelling in de richting van het werkplatform dat zich over de sporen zal bevinden.

"Vanavond (donderdagavond, nvdr.) worden alle voorbereidingen getroffen om het werkplatform over de sporen te bouwen. Daar komt vrijdagmorgen een kraan op die de wagons moet verknippen en alle operaties uitvoeren. Eerst zullen de bovenleiding en de -palen verwijderd worden, daarna kan het verknippen van de eerste wagons aanvatten."

Vloeistofdichte containers

De geheel of gedeeltelijke ontspoorde wagons één tot zeven zullen de komende dagen één voor één in transporteerbare onderdelen verknipt worden, met uitzondering van de draaistellen, want die moeten intact blijven voor het gerechtelijk onderzoek. De verknipte stukken wagon zullen in vloeistofdichte containers ondergebracht worden. Die worden dan naar een verwerkingsfirma getransporteerd. In wagons één tot vijf zat acrylnytril, in wagons zes en zeven butadieen.

Infrabel zegt dat er nog altijd gestreefd wordt om alle wagons tegen 22 mei te verknippen. "In functie van de resultaten van de bodemanalyse kunnen we daarna de ondergrond saneren. De herstelling van de spoorinfrastructuur is de laatste fase, en daar is vier weken voor nodig."

Belga

Foto Belga

Nu in het nieuws