Dedecker: "Open Vld legde valstrik"

Jean-Marie Dedecker (LDD) wil vanavond de speech van zijn leven geven. Nu de ‘commissie Vervolgingen’ zijn parlementaire onschendbaarheid dreigt op te heffen, ruikt hij zijn kans om zijn waarheid uit te schreeuwen over het schandaal met de privédetective die hij ooit achter Karel De Gucht (Open Vld) aanstuurde. Uw krant krijgt de avant-première.

ikerremans

“Ik ga een Belgisch Watergate-schandaal uit de doeken doen, mét de bewijzen uit het gerechtelijk onderzoek erbij! Dat men mijn parlementaire onschendbaarheid wil opheffen, is lastig, maar het heeft als voordeel dat de echte waarheid eindelijk kan bovenkomen.”

Het verhaal draait om de privé-detective die Dedecker op 22 november 2008 inhuurde om uit te pluizen wat de rol was van toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht bij de verkoop van het gerechtsgebouw van Veurne. Enkele weken voor de Vlaamse verkiezingen van 2009 lekte het verslag van die detective uit in de media.

"Op 8 december 2003 werden zes overheidsgebouwen, waaronder het gerechtshof van Veurne, voor 45 miljoen euro opgekocht door Redeba Invest. Redeba was een ondoorzichtige fiscale constructie die werd bestuurd door twee verdachte venootschappen in belastingparadijs Ierland. Achter die BVBA zat de zakenfamilie Jaspers. Zoon Laurent Jaspers had gezegd dat De Gucht medevennoot van Redeba was", vertelt Dedecker.

"Toen de zaak in de pers kwam, loog De Gucht dat hij de familie Jaspers niet kende. En wat het allemaal nog verdachter maakt: op de dag dat de media uitpakten met de zaak, werden de twee verdachte vennootschappen achter Redeba in Ierland opgedoekt. Als dat niet stinkt, wat stinkt er dan nog?"

Lees het volledige interview met Jean-Marie Dedecker in Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Raf Liekens Foto BHUL

Vastgoed

Jobs in de regio