Gevangenis Dendermonde blijft op zelfde plaats

"De nieuwe gevangenis van Dendermonde zal op het terrein van het Oud Klooster komen. Als we het contract met de onderneming die ze bouwt zouden verbreken in juni, dan moeten we tot 16 miljoen extra boete moeten betalen, bovenop de 825.000 euro boetes die we al betaald hebben." Dat zei Servais Verherstraeten (CD&V), staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen, zopas in de Kamer aan Karel Uyttersprot (N-VA), die een groot voorstander van de bouw op die plaats is, en aan Stefaan Van Hecke (Groen).

jatimmermans

Verherstraeten zei dat hij met de drie actiegroepen die de gevangenis niet op het terrein van het Oud Klooster willen in een constructieve geest heeft onderhandeld. "Maar telkens vanuit de visie dat de gevangenis dààr zou blijven".

Verherstraeten wilde de actiegroepen opnemen in het beleidscomité dat de gevangenis bouwt en wilde hen ook betrekken bij de exploitatie van de nieuwe bajes. Hij had ook voorstellen gedaan over randinvesteringen en over de uitbreiding van de groenzones én hij wilde hun advocatenkosten betalen. Maar de actiegroepen wezen het plan af.

Paasvakantie

"Ze konden tegen de paasvakantie een alternatief voorstel indienen, maar deden het niet. Mijn deur blijft altijd open, maar ik kan het contract met de firma die de gevangeis bouwt niet verbreken".

Verherstraeten zei nog dat "alternatieve locaties al eerder onderzocht werden, maar dat zij nieuwe tegenstanders zullen oproepen. Een meerderheid van de mensen die in de buurt rond de huidige site woont heeft niets tegen een nieuwe gevangenis daar. De bouwplannen zijn overigens typisch voor deze site ontworpen, we kunnen dat niet meer zo maar gaan veranderen."

Naast de 825.000 euro boetes werd ook al 3 miljoen uitgegeven om de grond te verwerven en een voorstudie te doen en nog eens drie miljoen om de bajes te financieren. "Het is alleen om financiële redenen niet verantwoord om de bouw te annuleren".

Nieuw PRUP

De staatssecretaris zei dat de gesprekken voor een nieuw PRUP (Provinciaal Ruimtelijk Ordeningsplan) al gestart zijn. Hij hoopt dat hij binnen twee jaar kan beginnen bouwen.

De staatssecretaris zei nog dat de oude gevangenis dichtgaat als de nieuwe opengaat. Wat de overheid dan met het volledig gerangschikte gebouw gaat doen, is nog niet beslist.

JDW

Archiefbeeld Geert De Rycke

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio