100-jarige dokwerker trekt met bakfiets naar 't stad

100-jarige dokwerker trekt met bakfiets naar 't stad

100-jarige dokwerker trekt met bakfiets naar 't stad

Print
Maandag 13 mei wordt Edouard Struyf 100 jaar. Er zijn wel meer mensen die honderd jaar jaar worden maar Edouard is toch een geval apart. Zo breekt hij met de traditie dat de stad naar hem komt om hem in de bloemetjes te zetten, neen hij gaat zelf naar de stad. Niet met en taxi of de wagen. Neen, hij gaat een gedeelte van het traject tussen zijn appartement in de wijk Luchtbal en het stadhuis afleggen per bakfiets.

"Ik heb nooit een auto gehad", zo zegt Edouard. "Van opleiding ben ik fietsenmaker maar voor het grootste deel van mijn leven heb ik in de haven gewerkt. Eerst als dokwerker en dan als markeur. Ik heb altijd alles met de fiets gedaan." En daar is hij fier op. Meer nog, zijn gevoel voor gezond leven zit nog dieper. "Ik heb nooit gedronken of gerookt", zo zegt hij. Vrij atypisch voor een dokwerker. Dat weet Edouard ook wel.

"Ik heb vroeger als markeur de boten van het biermerk Tuborg gecontroleerd", zo zegt hij. "Van mij mochten de dokwerkers, mijn mannen, zo veel drinken als ze wilden. Ik zorgde er wel voor dat de papieren klopten. Per week losten we hier 50.000 bakken bier voor heel Vlaanderen. Ik heb heel veel zatte mensen gezien. Maar ik niet. Ik dronk nooit."

Een saaie droogstoppel is Edouard zeker niet. De dokwerkers die ik ken drinken wel graag een pintje. Edouard was en is wellicht eerder een uitzondering. "Ik heb ook veel gelachen op de haven. Er was alleen maar vriendschap, vijanden kenden we niet", zo getuigt hij. We geloven het best. Zijn gevatte opmerkingen verraden een nog steeds heel scherpe geest en een bangelijk gevoel voor humor met een tongval zoals enkel echte dokwerkers kunnen hebben.

Iwan Pas
Foto Patrick De Roo

MEEST RECENT