Vader Jejoen zonder zoon terug naar België

Zesendertig dagen nadat hij zijn zoektocht naar Jejoen was begonnen, is Dimitri Bontinck onderweg naar huis. Zonder zijn zoon. Voorlopig laat de Antwerpenaar geen woord los over het verloop van zijn zoektocht en de reden van zijn vertrek uit Syrië.

jatimmermans

Stopt Dimitri Bontinck definitief de zoektocht naar zijn zoon Jejoen? Of komt er nog een vervolg aan zijn verhaal, dat wereldwijd persbelangstelling oogstte? “Daar kan ik voorlopig niets over kwijt”, zegt Bontinck vanuit Turkije. “Maandag roep ik alle pers bij elkaar in Antwerpen. Dan vertel ik mijn verhaal. Op dit moment kan ik alleen zeggen dat ik onderweg ben naar huis, en dat ik bijna in België ben.”

Buitenlandse Zaken is op de hoogte van Bontincks terugkomst, maar bekijkt de situatie van op een afstand. Bontinck boekte zijn vlucht zelf. De afgelopen weken had de man wel geregeld onrechtstreeks contact met de Belgische ambassade in de Turkse stad Ankara.

Geen contact gehad

Vast staat dat zijn zoon Jejoen níet mee op het vliegtuig zit. Dat bevestigen verschillende bronnen. Tot een contact tussen vader en zoon kwam het nooit. In de periode van meer dan een maand dat Bontinck in Syrië verbleef, had hij gesprekken met leiders van rebellenmilities en bezocht hij meerdere kampen. Op een van de foto’s die hij op Facebook zette, poseerde hij met een machinegeweer.

In de beginfase van zijn reis was hij vergezeld van de Nederlandse journaliste Joanie De Rijke en een fotograaf. Zij keerden enkele weken geleden al terug. Ook Bontinck stak even de grens met Turkije over, maar maakte na een adempauze rechtsomkeer naar Syrië. De laatste paar weken zou hij vooral hebben opgetrokken met buitenlandse journalisten die zijn verhaal wilden brengen en zou hij vooral op die manier aan eten en onderdak zijn geraakt.

Lees ook: Wie zijn de Syriëgangers en waarom doen ze het?

De afspraken van de burgemeesters met Milquet over de Syriëgangers

Het beleid van Milquet tegenover de Syriëgangers

DVD Foto Walter Saenen

MEER OVER Dimitri Bontinck