1/2

Sms-bom nog niet gebruikt in België

"In België wordt de "sms-bom" nog niet gebruikt, maar als dat anoniem gebeurt is er geen probleem. De privacycommissie sprak zich hierover nog niet uit." Dat zei minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) zopas in de Senaat aan Bart Laeremans (VB).

De zogenaamde sms-bom kreeg enige bekendheid in de moord op Luc Brouwers (37) uit Meeuwen-Gruitrode, die in Genk een bedrijf in metaalwerken runde. Hij werd op zondagavond 20 januari 2013 doodgeschoten aangetroffen in zijn auto in Rotterdam.

Omdat de Nederlandse politie in het duister tastte, gebruikte ze de sms-bom. Ze stuurde een sms aan alle gsm's, die op het moment van de moord in de buurt van een bepaalde zendmast waren. Ze vroeg in die sms aan de eigenaars van die gsm-toestellen om zich te melden als ze getuige waren geweest van de moord of belangwekkende feiten hierover konden melden.

Lees ook: Politie zoekt via sms getuigen voor moord op Meeuwense zakenman

Mastbevraging

Laeremans wilde weten of men dergelijke techniek ook in België gebruikt. Turtelboom antwoordde dat onderzoeksrechters soms wel "mastbevraging" bevelen. In dat geval worden alle gsm-nummers opgevraagd van de toestellen die op een bepaald moment in de buurt van een bepaalde zendmast waren. Maar een sms-bom werd nog niet toegepast.

Volgens Turtelboom is er geen probleem om deze techniek te gebruiken als de eigenaars van de nummers die via mastbevraging werden verkregen, anoniem blijven. "De privacycommissie heeft zich hierover nog niet uitgesproken", aldus nog Turtelboom.

JDW Archieffoto PN

Nu in het nieuws