Voorlopig geen nieuwe evacuatie in Wetteren

Voorlopig geen nieuwe evacuatie in Wetteren

Voorlopig geen nieuwe evacuatie in Wetteren

Print
Na de hevige regenbui in Wetteren en omgeving voeren de technische ploegen dinsdagavond metingen uit om het effect van de neerslag na te gaan. Bij tien metingen werd er vastgesteld dat er geen giftige stoffen aanwezig waren. Dat meldt de lokale politie van de zone Wetteren-Laarne-Wichelen. "Er moet dus absoluut niet geëvacueerd worden", zegt de gemeente Wetteren.

Gouverneur Jan Briers had dinsdagavond gevraagd dat alle inwoners van Wetteren, Serskamp en Schellebelle zich beter konden voorbereiden op een eventuele evacuatie. Bij tien metingen in Wetteren werd 0 ppm (parts per million) toxische stoffen opgetekend, aldus de lokale politie. De eerste meetresultaten na de regenval zijn negatief, melden ook het provincie- en het gemeentebestuur. "Er zijn geen verontrustende waarden gemeten. Er moet dus absoluut niet geëvacueerd worden. Aan de pompput waar vanochtend hoge dosissen toxische stoffen zijn gemeten, worden nu significant lagere waarden gemeten. Ook vannacht wordt er blijvend gemeten op verschillende plaatsen. Indien de resultaten verder in die zin evolueren, kan morgen opnieuw overgegaan worden tot een gecoördineerde en begeleide terugkeer van geëvacueerde inwoners.

Schuimtapijt

In de pompput waar dinsdagmorgen toxische waarden gemeten werden die zes tot acht maal hoger lagen dan een dodelijk concentratie, is de concentratie dinsdagnamiddag gedaald. "We hebben een schuimtapijt aangebracht en de toestand is daar onder controle. Ook daar bereidt men zich voor op de regenbui. We volgen heel nauwgezet op of een evacuatie noodzakelijk is", zei Christian Van de Voorde van de Gentse brandweer.

Volgens het crisiscentrum hebben 43 mensen zich dinsdag gemeld met klachten, voornamelijk irritatie aan de luchtwegen. In Wetteren zijn momenteel 250 hulpverleners van brandweer, politie, Rode Kruis en civiele bescherming aan het werk, aldus Briers.

Lees ook: "Machinist beschikte over alle attesten"

Belga

Foto Belga

MEEST RECENT