Moderne mens is vat vol afval

Het lichaam van de gemiddelde Belg is zwaar vervuild. De haren van onze kinderen bevatten kwik, onze urine draagt dan weer sporen van plastic en andere scheikundige stoffen. Dat blijkt uit een Europese studie naar de gevolgen van eet- en leefgewoonten op onze gezondheid.

drombouts

Voor de studie werden 4000 Europese koppels van moeder en kind drie jaar lang onderzocht en opgevolgd. In ons land ging het om 129 duo's. De kinderen waren tussen zes en elf. Zowel bij de moeders als bij de kinderen werden haarstalen geknipt voor de meting van kwik en werd een staal ochtendurine afgenomen voor het onderzoek naar andere stoffen in het lichaam.

Uit de resultaten blijkt dat de moderne mens een wandelende afvaltank is. De inhoud van de tank hangt af van eet- en leefgewoonten.

Kwik

Dertig procent van de moeders en twintig procent van de kinderen eet minstens één keer per week vis. Tachtig procent van de moeders en vijf procent van de kinderen heeft tandvullingen. Zowel het een als het ander heeft gevolgen voor het kwik dat in het haar werd gemeten.

Toch is dit geen reden om visconsumptie af te raden. De gezondheidskundige norm werd bij geen van de Belgische deelnemers overschreden.

Cadmium

Het kankerverwekkende cadmium is een zwaar metaal dat zich opstapelt in de nieren. De gemiddelde concentratie bij de moeders was ongeveer vijfmaal hoger dan bij de kinderen.

Cadmiumgehaltes in het bloed hangen samen met de rookgewoonten en met de regio waar men woont. In stedelijke gebieden en in historisch vervuilde regio's bevat de bodem meer cadmium.

Ftalaten

Ftalaten zijn chemische stoffen die als weekmaker worden gebruikt in veel plastic producten, zoals speelgoed, en producten voor persoonlijke verzorging.

Veel spelen met plastic speelgoed, maar ook spelen op pvc-vloerbekleding kan tot verhoogde waarden leiden. Maar zelfs de aanwezigheid van behang met plastic elementen of zelfs het eten van kauwgom zorgt voor verhoogde bloedwaarden. Ftalaten worden in verband gebracht met het steeds vaker voorkomen van astma bij kinderen.

Bisfenol

In harde plastic en in de beschermlaag van blikjes komt bisfenol A voor. En hoe hard die materialen ook zijn, restanten komen via de inhoud altijd in het lichaam terecht.

Moeders die frequent blikvoeding eten, hadden hogere waarden van bisfenol A in de urine. De stof is een oestrogeen en beïnvloedt het hormonaal systeem.

Triclosan

Deze antibacteriële stof wordt gebruikt in verzorgingsproducten zoals zeep, shampoo, lotions, parfums. Mensen die vaak dit soort producten gebruiken, hebben hogere concentraties triclosan in de urine.

Triclosan wordt in grote hoeveelheden in het lichaam opgestapeld en zou op die manier kanker kunnen veroorzaken.

GW

Foto: Moeders die vaak zeep, shampoo, lotions of parfums gebruiken, hebben hogere concentraties triclosan in hun bloed.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER