Demotte: "Geens moet zijn nota's herzien"

Na Brussels begrotingsminister Guy Vanhengel (Open Vld) uit nu ook Waals minister-president Rudy Demotte (PS) kritiek op de stelling van federaal financieminister Koen Geens (CD&V) dat vooral de Franse gemeenschap, Wallonië en Brussel extra budgettaire inspanningen moeten doen. "Geens zou er belang bij hebben zijn nota's te herzien", hekelde Demotte dinsdag op Bel-RTL.

mceulemans

Geens (foto rechts) zei zondag dat vooral Brussel, Wallonië en de Franse gemeenschap extra moeten besparen om het begrotingstekort binnen de perken te houden. De CD&V'er argumenteerde immers dat het tekort vooral terug te vinden is bij entiteit II, waar enkel Vlaanderen alweer in evenwicht is. "Als gewesten, gemeenschappen en gemeenten hun ding doen, dan is het opgelost", klonk het.

"Geens is onduidelijk"

Voor Demotte is dat echter geen uitgemaakte zaak. "Als ik de cijfers zie die meneer Geens naar voren schoof, dan heb ik daar toch forse bedenkingen bij, omdat hij niet echt duidelijk is", aldus de minister-president. Hij ziet een "methodologische fout", omdat Geens volgens hem geen rekening houdt met de tekorten van de steden en gemeenten.

"Wallonië en de Federatie Wallonië-Brussel hebben sinds het begin van de legislatuur al voor bijna 700 miljoen euro inspanningen geleverd", onderstreepte Demotte nog. "En dat voor beleidsniveaus waarvoor elke eurocent telt."

Belga Foto: Belga

MEER OVER Koen Geens