Stadsdiensten ruimen puin na schoolbrand

Print
Mechelen - De leerlingen van De Baan in Mechelen-Noord, de basisschool die maandagavond werd getroffen door een zware brand, kunnen vanaf maandag weer naar de les.

In samenspraak met het Go!-onderwijs heeft de stad alles in het werk gesteld om na het Hemelvaartweekend een alternatief te bieden. Dat zijn tien containerklassen op de terreinen van de naburige PTS Campus Mechelen, beter bekend als de Tuinbouwschool. Vermoedelijk liggen roofingwerken in die school aan de basis van de catastrofale brand gisterenavond. Daarbij ging een vleugel met twee klassen van het eerste en het tweede leerjaar, een islam- en een zorgklas volledig in vlammen op.

Leerkrachten recupereren spullen

In een aangrenzende vleugel is de refter verloren, en ook een kleuterklasje liep zware brandschade op. Ook in andere lokalen in er rook- en waterschade. Een tiental arbeiders van de uitvoeringsdiensten van de stad waren dinsdagmorgen om 7u al paraat om de brandweer te helpen bij het opruimen van de getroffen school. Die had de hele nacht wacht gehouden. Dinsdagmiddag probeerden juffen en meesters van De Baan zoveel mogelijk van hun spullen nog te recupereren, ook al ging er veel verloren.

Hulp van andere scholen

Bij alle scholen in Mechelen is ondertussen een oproep gelanceerd om meubilair en lesmateriaal te verzamelen. "Daarna zullen we bekijken wat er nog nodig is. Wij hebben in elk geval al veel reacties gekregen van mensen, organisaties en bedrijven die willen helpen", zegt directeur Frank Thienpont.

Beluister de reactie van directeur Frank Thienpont:

Snel nieuwbouw

De uitgebrande of beschadigde lokalen werden door de staddiensten ondertussen afgezet, en ook het dakgebinte wordt verwijderd. "Wij willen niet dat de kinderen maandag worden geconfronteerd met hun uitgebrande school", zegt noodplanambtenaar Steven Vermeeren. De containerklassen zullen dienst doen tot eind dit schooljaar. "Op iets langere termijn wordt werk gemaakt van een nieuwbouw, maar wel zo snel mogelijk", zeggen burgemeester Bart Somers (Open Vld) en schepen van Onderwijs Marc Hendrickx (N-VA).

Beluister een reactie van noodplanambtenaar Steven Vermeeren:

Lees ook Zware brand treft basisschool

SVH, LDN

Foto's Sven Van Haezendonck

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio