Fiscus sluit recorddeal met diamantreus

Het Antwerpse parket en de Bijzondere Belastinginspectie hebben in de zaak-Omega Diamonds de grootste schikking uit de Belgische geschiedenis getroffen. De Antwerpse diamantreus betaalt in totaal 160 miljoen euro om te ontsnappen aan gerechtelijke vervolging. Dat schrijft De Tijd.

ikerremans

Omega Diamonds hield jarenlang megawinsten op diamanten uit Angola en Congo verborgen voor de fiscus via fraudecircuits in Genève en Dubai. Het totale fraudebedrag in het onderzoek zou oplopen tot iets meer dan 2 miljard euro.

Volgens de krant is overeengekomen dat Omega Diamonds 150 miljoen euro zal betalen aan de fiscus en nog eens 10 miljoen euro aan het parket. "Een belangrijke meevaller voor de federale begroting", luidt het.

De voorbije jaren werden in totaal tien bedrijven of natuurlijke personen in verdenking gesteld. Door de schikking zal geen van hen vervolgd worden wegens financiële fraude.

Los van de deal blijft een partij diamanten van Omega Diamonds ter waarde van 47 miljoen euro in beslag genomen op vraag van de douane. Zij beslist autonoom of ze Omega Diamonds nog wil dagvaarden voor de rechtbank wegens inbreuken op de douanewetgeving.

Geen enkele partij - de fiscus, het parket en de advocaten van Omega Diamonds - wilde commentaar geven.

Belga Foto SVdE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER