1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Nieuw veiligheidssysteem voor haven

Havenbedrijven MSC Belgium en PSA Antwerp hebben maandag een nieuwe beveiligingstechniek voorgesteld die criminaliteit in de haven moet tegengaan. Klanten van MSC moeten zich bij het inloggen in het systeem identificeren. De meerkost bedraagt per lading 5 euro.

jatimmermans

De haven van Antwerpen is al meermaals geassocieerd met de smokkel van illegale drugs, onder meer verstopt in containers. Terminaluitbater MSC Belgium introduceerde daarom maandag een technologie die dat probleem wil tegengaan.

"Criminaliteit is van alle tijden en plaatsen, en dus ook in de haven van Antwerpen," zegt communicatieverantwoordelijke voor MSC Belgium Leen Adams. "Criminaliteit innoveert zich ook, en verplaatst zich bijvoorbeeld naar de elektronische systemen van bedrijven. Net zoals andere havenbedrijven krijgt ook MSC Belgium hiermee te maken."

"Er zijn pogingen geweest tot toenadering van personeel," vervolgt Adams, "maar die werden tijdig gedetecteerd, zonder enige, reële gevolgen zoals diefstal of economische schade."

Inloggen

Het bedrijf komt daarom af met een techniek binnen haar "container release system". Klanten moeten daarbij inloggen op een onafhankelijke en beveiligde portaalwebsite. Ze krijgen pas informatie over het ophalen van containers nadat ze correct zijn ingelogd op de website, na zich verplicht geïdentificeerd te hebben.

"Criminelen krijgen zo minder kans om een slag te slaan en dat maakt de haven van Antwerpen veiliger", klinkt het verder.

PSA Antwerp verleent steun om het systeem verder uit te rollen in de Antwerpse haven.

Belga

Foto Wim Hendrix

Vastgoed

Jobs in de regio