Werken aan tunnel onder Krijgsbaan van start

Print

Werken aan tunnel onder Krijgsbaan van start

Deurne - In Antwerpen zijn maandagmiddag de gecontesteerde werken voor de ondertunneling van de luchthavenstartbaan officieel van start gegaan. Voor auto's en fietsers wordt in bepaalde periodes een omleiding voorzien. Ook het vliegverkeer kan hinder ondervinden.

Minister voor Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) heeft maandagmiddag een eerste symbolische spadesteek gegeven voor de bouw van een tunnel op de Krijgsbaan (R11) aan de luchthaven van Deurne.

"De ontwikkeling ging sinds december 1991 niet zonder slag of stoot", stelt Crevits, "maar de luchthaven is een belangrijke speler die mobiliteit genereert en een grote toegevoegde waarde heeft, onder meer via 1.500 directe en indirecte jobs. Vandaag starten de werken, die een garantie moeten betekenen voor de toekomstige ontwikkeling."

Veiligheidsstrook

De tunnel moet er komen voor de aanleg van een obstakelvrije veiligheidszone (RESA) die vliegtuigen in moeilijkheden de nodige manoeuvreerruimte geeft bij een mislukte start of landing. Op de luchthaven ontbreekt die RESA nog aan een zijde. Door de bouw van een tunnel van 410 meter komt wel de nodige ruimte vrij voor de veiligheidsstrook van 90x90 meter, die tot aan Fort 3 in Borsbeek zal komen. Na de werkzaamheden zullen ook de verkeerslichten, die het wegverkeer op de Krijgsbaan momenteel stilleggen bij vliegbewegingen, niet meer nodig zijn en verdwijnen.

Tijdens de werkzaamheden blijft de Krijgsbaan de hele tijd open, maar zal het auto- en fietsverkeer omgeleid worden via een tijdelijke werfweg van twee keer één rijstrook en fietspaden.

De - voornamelijk nachtelijke - werkzaamheden voor de tunnel zullen twee jaar duren en zo'n 54 miljoen euro kosten.

Belga

Foto Belga

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio