Zware brand treft basisschool

Print
Mechelen - Basisschool De Baan aan de Oude Antwerpsebaan in Mechelen-Noord blijft zeker tot volgende week maandag gesloten na de zware brand die er maandagavond heeft gewoed. De oorzaak ligt vermoedelijk bij dakwerken in de naburige school PTS Campus Mechelen, maar dat zal onderzoek nog moeten bevestigen.

De melding voor de brand liep omstreeks 19.20u bij de Mechelse brandweer binnen. Toen was er al sprake van hevige rookontwikkeling, die kilometers ver te zien was. Bij het hulpcentrum 100-112 liepen talloze oproepen binnen. Aanvankelijk was er zelfs verwarring over de exacte locatie, omdat er drie scholen in de buurt liggen.

Het dak van een hele vleugel van de basisschool De Baan stond in een mum van tijd in lichterlaaie. Daarin zijn de klasjes van het eerste en het tweede leerjaar, een zorgklas en een lokaal voor zedenleer ondergebracht. Ook een andere vleugel met onder andere de refter liepen zware brand-, rook- en waterschade op. "Om verdere uitbreiding te voorkomen, hebben wij het vuur langs verschillende zijden bestreden", zegt luitenant Michel Michiels van de brandweer.

Lees ook Stadsdiensten ruimen puin na schoolbrand

Beluister een reactie van luitenant Michel Michiels van de brandweer:

Veertigtal brandweermannen

Alle beschikbare manschappen van het korps, zo'n veertigtal, werden opgeroepen. Brandweerofficier Michiels: "Wij waren hier met drie bluswagens, een ladderwagen en een hoogtewerker. Voorts is er in de Molenbergstraat ook een container voor perslucht opgesteld. Eens het vuur nageblust is, zullen we hier nog de hele nacht de wacht houden."

Later maandagavond heeft directeur Frank Thienpont beslist om de school zeker tot maandag te sluiten. Die beslissing nam hij nadat hij zicht kreeg op de enorme ravage in zijn school, waar 280 kinderen les volgen. De man is heel erg aangeslagen. "Dit is een ramp, een catastrofe", zegt hij. "Het enige lichtpunt in deze zaak is dat er geen slachtoffers zijn gevallen."

Beluister de reactie van directeur Frank Thienpont:

Stadsbestuur belooft steun

Burgemeester Bart Somers (Open Vld) kwam zich ter plaatse van de toestand vergewissen. Hij belooft de getroffen school alle steun. "Wij zullen doen wat we kunnen. Dinsdagmorgen zullen onze uitvoeringsdiensten sowieso helpen opruimen. En wij gaan mee op zoek naar containerklassen", stelt de burgemeester.

Beluister een reactie van burgemeester Bart Somers:

Eerste schepen Marc Hendrickx (N-VA), bevoegd voor onderwijs, plant dinsdagmorgen een overleg met het Go!-onderwijs, waar de school deel van uitmaakt. "We zullen bekijken hoe we zo efficiënt mogelijk de periode richting grote vakantie kunnen overbruggen", zegt hij.

Veel solidariteit

De solidariteit met de getroffen school is alvast groot. Directeurs van andere scholen kwamen maandagavond kijken hoe ze konden helpen. Maar ook leerkrachten, buurtbewoners en brandweer- en politiemensen staken mee hun handen uit de mouwen om nog te redden wat mogelijk was.

SVH, LDN

Foto Patrick Hattori

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio