Advocaat Bosman-arrest vecht financiële spelregels UEFA aan

Advocaat Bosman-arrest vecht financiële spelregels UEFA aan

Advocaat Bosman-arrest vecht financiële spelregels UEFA aan

Print
Jean-Louis Dupont (rechts op de foto), de advocaat die achttien jaar geleden internationale faam verwierf met het Bosman-arrest, heeft bij de Europese Commissie een klacht ingediend tegen de nieuwe financiële spelregels van de Europese voetbalfederatie UEFA. Deze keer verdedigt de 47-jarige Luikenaar de belangen van de Belgische spelersmakelaar Daniel Striani (links op de foto).

Dupont stelt dat de de invoering van de financiële fair-play (FFP) negatieve effecten zal hebben op het internationale voetbal. Hij vreest minder investeringen, minder transfers en lagere salarissen voor spelers en makelaars. Dat terwijl de clubs die nu de toon aangeven, gewoon aan de macht zullen blijven.

"Groei belemmeren"

Met de FFP wil de UEFA vanaf volgend seizoen de buitensporige uitgaven en de schuldenlast bij de grote Europese clubs aan banden leggen.

Volgens Dupont zijn de nieuwe regels illegaal. "Ze belemmeren de groei van een club. Teams zouden niet meer mogen uitgeven dan ze verdienen. Maar je mag een clubeigenaar toch niet verbieden zijn eigen geld in zijn eigen club te investeren? De UEFA gaat hiermee in tegen het recht op vrij verkeer van kapitaal (eigenaars), werknemers (spelers) en dienstverlening (makelaars)."

"De Europese Commissie, het Europese parlement, clubs en liga's hebben hun steun uitgesproken voor de FFP, die volledig conform het Europees recht is", reageerde de UEFA. "We zijn er dan ook van overtuigd dat de commissie deze klacht zal verwerpen."

Bosman

Als lid van het juridisch team dat in de jaren '90 voetballer Jean-Marc Bosman verdedigde, veranderde Dupont het voetballandschap. Na het Bosman-arrest waren spelers niet langer het eigendom van hun club en waren ze na het aflopen van hun contract dus transfervrij.

Belga
Archieffoto's PN

Meer voetbalnieuws