Spaanse politie vindt voor 80 miljoen euro aan hasj

Print

Spaanse politie vindt voor 80 miljoen euro aan hasj

Het zijn goede dagen voor de drugsbestrijders van de Europese politiediensten. De Spaanse politie heeft 52,6 ton hasj in beslag genomen, de grootste hoeveelheid ooit in Europa. In Rotterdam werd dan weer 800 kilo cocaïne gevonden, goed voor zo'n 25,5 miljoen euro.

Zowat 1.700 hasj-bundels van zo'n 30 kilogram elk werden vrijdag ontdekt in een industriële opslagplaats in de zuidelijke stad Cordoba.

De politie werd gewaarschuwd door een transportondernemer die de opslagplaats eerder had ontdekt. Hij werd er aangevallen, vastgebonden en gekneveld, maar slaagde erin zichzelf te bevrijden. Drie mensen werden gearresteerd.

De hasj bleek uit Noord-Afrika afkomstig te zijn en was bedoeld voor de Noord-Europese markt, zei het hoofd van de politie, Miguel Rodriguez Duran.

De straatwaarde van de hasj wordt geschat op zo'n 80 miljoen euro.Cocaïne in Rotterdam

De politie Rotterdam heeft bij twee controles, in de Rotterdamse haven en in Schiedam, in totaal 800 kilo cocaïne aangetroffen. De harddrugs hebben een straatwaarde van 25,6 miljoen euro. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Rotterdam maandag bekendgemaakt.

Eerst stuitte de politie op 1 mei bij een douanecontrole op 162 pakketten met daarin ongeveer 150 kilo coke. "De pakketten waren verborgen in een container, maar werden door middel van scanapparatuur ontdekt", aldus het OM. De container lag vol met bananen die waren bestemd voor een koelopslag in België en kwam uit Ecuador.

Bij een kwaliteitscontrole 2 dagen later, in een koelhuis in Schiedam, werd wederom cocaïne gevonden. Die lag in dozen naast cassave. Het ging om 680 pakketten van 1 kilo per stuk. De cassave kwam uit Costa Rica en had Frankrijk als bestemming.

Belga
Foto's AFP

Nu in het nieuws