"Akkoord over Sinksenfoor dankzij constructieve samenwerking"

Akkoord over Sinksenfoor dankzij constructieve samenwerking

"Akkoord over Sinksenfoor dankzij constructieve samenwerking"

Print
Antwerpen - De Sinksenfoor gaat zowel in 2013 als in 2014 door op de Gedempte Zuiderdokken. Het stadsbestuur bereikte een akkoord met de bewoners van het Zuid die een kort geding aanspanden. Met dit akkoord komt er een einde aan alle procedures tussen bewoners en stad. Dat meldt de stad Antwerpen in een persbericht.

Door de uitspraak van de rechter in kort geding enkele weken geleden kon de Sinksenfoor in 2013 niet meer doorgaan op de Gedempte Zuiderdokken. Het stadsbestuur ging op zoek naar een andere locatie en vond die in de Scheldekaaien. Zondag was er nog sprake van een akkoord tussen de stad en de buurtbewoners van de Scheldekaaien, al hadden de foorkramers het wel moeilijk met de eis van de buurt over het sluitingsuur.

Streng op overlast

Maar maandag werd opeens bevestigd dat de Sinksenfoor toch kan plaatsvinden op de vertrouwde locatie, de Gedempte Zuiderdokken, zowel dit jaar als in 2014. "Dankzij een constructieve samenwerking tussen de stad en de eisers, los van alle procedures, is er een oplossing bereikt die de belangen van de stad, de eisers in kort geding, de foorkramers en de bezoekers van de foor vrijwaart. Alle lopende procedures worden nu stopgezet. De juridische onduidelijkheid rond het feitelijk gebruik van de Zuiderdokken is daarmee van de baan", meldt de stad maandagmiddag in een persbericht.

"De stad engageert zich dat er streng op zal worden toegekeken dat de politiecodex integraal wordt nageleefd. De politie zal zo dagelijks geluidsmetingen houden en optreden bij klachten. Het geluid is begrensd tot 90 decibel, vanaf 22 uur wordt dit 80 decibel en één uur voor sluitingstijd wordt de maximumgrens voor geluid verlaagd tot 70 decibel."

Voor 2015 wordt een structurele oplossing gezocht. De stad gaat de twee jaar die nu komen, gebruiken om binnen het zogenaamde 'GRUP Binnenstad' een plan uit te tekenen voor de Zuiderdokken. Dat plan moet door de hele buurt worden gedragen.

De Sinksenfoor zal dit jaar doorgaan van 18 mei tot en met 23 juni 2013. De opbouw start zo snel mogelijk na het doorlopen van de noodzakelijke procedures. Ook andere evenementen op de Gedempte Zuiderdokken kunnen blijven doorgaan maar worden begrensd in tijd en onderworpen aan bepaalde voorwaarden.

Foto JVDP

Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio