Kaftans op de catwalk in Antwerpen

In zaal ALM in Berchem vond zaterdagavond de vijfde editie plaats van Passion for Caftan. Zeg maar het voorjaarsdefilé van de nieuwe collectie kaftan-ontwerpers uit zestien landen waaronder België, Marokko en zelfs de Verenigde Arabische Emiraten. De ontwerpen zijn traditioneel en klassiek, maar soms ook opvallend sensueel.

fvandervreken

Zo'n driehonderd gasten kwamen naar Antwerpen voor een glamoureuze modeshow met kaftans, de Arabische variant op de galajurk. "Marokkaanse vrouwen die naar een feest gaan, trekken eigenlijk altijd een mooie kaftan aan. Het is dus leuk om de nieuwe collectie van bekende en minder bekende ontwerpers hier voor te stellen", vertelt Nasim Tesoudale vlak voor de show begint.

Iets meer volume

Ongeveer de helft van de modellen komt van het bureau Joy Fashion & Events uit Antwerpen. De Arabische modellen werden gecast na een oproep op Facebook. Touria El Bouachaouni (31) is de enige Antwerpse tussen veel Nederlandse meisjes. "Ik denk dat de Nederlandse vrouwen wat vrijgevochtener zijn. Zelf krijgt ik alleen maar positieve reacties." Modellenwerk voor westerse kleding is voorlopig niet aan haar besteed. "Daarvoor is het aanbod al groot, hé. En dat zijn altijd van die superslanke modellen. Arabische vrouwen hebben toch iets meer volume, maar in zo'n kaftan maakt dat niet uit." Bij de zestien ontwerpers die hun kleding showen, zit één Antwerpse: Najat Yachou van Modellera's. "Ik heb zes kaftans bij me, en de presentatrices dragen ook kaftans van mij. Ze belden gisteravond laat nog om te vragen of ze die mochten lenen, want ze vonden mijn ontwerpen het mooiste. Dat is natuurlijk fijn om te horen."

Uitbreiden

Voor organisator Nasim Tesoudale was het de laatste keer dat hij Passion for Caftan heeft georganiseerd. "Ik heb het vijf jaar gedaan, voor mij is het goed geweest zo. Ik wil tijd maken om met andere zaken bezig te zijn." Hij heeft het evenement overgedragen aan twee Nederlandse organisatoren. Het is wel de bedoeling dat de modeshow voor kaftans in Antwerpen blijft. Daarnaast zijn er plannen voor een uitbreiding naar Nederland en Frankrijk.

Foto: Dirk Kerstens

Maaike Floor

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER