DVD: Shadow Dancer  - (***)

DVD: Shadow Dancer -
(***)

DVD: Shadow Dancer -
(***)

Print
De tijd dat in Noord-Ierland geweld van generatie op generatie werd doorgegeven, is nog maar net voorbij. Op dat feit drukt Shadow Dancer, een film van Brit James Marsh je.
Het is 1993 en een jonge Ierse moeder stapt de Londense metro binnen met een bom. Ze wordt gevat door de Engelse veiligheidsdienst en komt in contact met MI-5 agent Mac, die haar verplicht informatie door te spelen. Shadow Dancer is geen thriller die leunt op zorgvuldig opgebouwde suspense. Liever focust regisseur Marsh (bekend van de tweede Red Riding-film) op de onmogelijke situatie waarin de betrokken Ieren zich bevinden: gevangen tussen eeuwenoude vetes, bloedwraak en een bij de geboorte doorgegeven, gedwongen loyaliteit. Door nerveuze camerabewegingen injecteert hij het verhaal met een voelbare onrust.
Clive Owen is als MI5-man het bekende gezicht dat kijkers naar deze donkere thriller drijft. De minder bekende Andrea Riseborough brengt haar rol van de Ierse Collette met een rustige inleving die tegelijk berusting en wanhoop verraadt. In een bijrol valt ook Gillian Anderson (X-Files) op.

SV
(ons oordeel: ***)Nu in het nieuws